Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 21.06.2021.

14:08

Prva transrodna osoba u istoriji Olimpijskih igara

Novozelandska dizačica tegova Lorel Ubard postaće prva transrodna osoba u istoriji, koja će se takmičiti na Olimpijskim igrama.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Prva transrodna osoba u istoriji Olimpijskih igara
EPA/MIKE NELSON

Ubard je bila među pet dizača tegova koji su juče potvrđeni za tim Novog Zelanda za Igre u Tokiju.

Ona će, takođe, biti najstarija dizačica tegova u Tokiju. Ubard je osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2017. godine i zlato na Pacifičkim igrama dve godine kasnije.

Takmičila se na Igrama Komonvelta 2018. godine kada je zadobila ozbiljnu povredu koja je unazadila njenu karijeru.

"Zahvalna sam na podršci koju sam dobila od Novozelandjana. Kada sam pre tri godine polomila ruku na Igrama Komonvelta rečeno mi je da je moja karijera verovatno gotova, ali vaša podrška i vaša ljubav su me izvukle iz mraka", rekla je ona.

Ubard se takmičila kao muškarac do pre osam godina.

Od tada je ispunila sve propise Medjunarodnog olimpijskog komiteta vezane za trans sportiste. Ona će se na Olimpijskim igrama u Tokiju takmičiti u kategoriji do 87 kilograma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

2 d

U fokusu

Vidi sve