Dr Petrović: Ako dođe četvrti talas, obolevaće mlađi od 40 godina

Da li će biti četrtog talasa i kada bi moglo doći do njega i dalje ne može da se utvrdi, ističe epidemiolog prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
Dr Petrović: Ako dođe četvrti talas, obolevaće mlađi od 40 godina
Foto: 021.rs
Petrović, koji je i član kriznog štaba za borbu protv kovida 19 Vlade Srbije kaže da bi ukoliko do njega dođe, obolevanje moglo biti značajnije u mlađim uzrasnim grupama, ispod 40 godina gde su obuhvat vakcinacijom i dosadašnja stopa obolevanja niži u odnosu na starije dobne grupe. Klinička slika kod mlađih osoba je do sada uglavnom bila blaža.
 
"Da li će i kada doći do četvrtog talasa, ne može se prognozirati. To će zavisiti, pre svega, od obuhvata vakcinacijom u mlađim uzrasnim grupa u Srbiji u narednom periodu, kao i od mutacije virusa na globlanom nivou. Viši obuhvat smanjuje mogućnost za novi talas, kao i populaciju osetljivih i time eventualnu stopu obolevanja ukoliko do talasa dođe. Značajnije mutacije virusa, na globalnom nivou, povećavaju verovatnoću za pojavu novih talasa, svuda u svetu, pa samim time i u Srbiji", navodi dr Petrović, a prenosi B92.
 
Ističe da je u Srbiji je vakcinacija protiv kovida 19 preporučena i da svako ima pravo da odluči da li će se vakcinisati ili ne. Svako može i da bira vakcinu, ako mu to sopstveno zdravstveno stanje omogućava i dodaje da je retko koja zemlja osim naše to omogućila svojim građanima.
 
"Kao epidemiolog, smatram da svi treba da se vakcinišu, izuzev onih koji imaju medicinsku kontraindikaciju. To je jedini način da ponovo živimo normalno. Nevakcinisani sami sebe ostavljaju u neizvesnosti i mogućnosti da obole. Pri tome nema nikakvih garancija da će bolest kod svakog biti blaga i završiti se povoljnim ishodom. Toga svako treba da bude svestan i veće stimulacije u pravcu vakcinacije od tog saznanja nema", navodi on, kao i da podržava sve razloge koji vode u pravcu vakcinacije svakog pojedinca, kao na primer, odlazak na more.
 
Doktor Petrović navodi da se očekuje prestanak maslovnih epidemijskih talasa u poulaciji kada kolektivni imunitet dostigne 70 odsto i da je to procena svih vodećih svetskih stručnjaka i zdravstvenih institucija.
 
"Međutim, i na tom nivou mogu da se pojave pojedinačni slučajevi, da postoje lanci infekcije i da se registruju epidemije u manjim ili veći kolektivima. Jedino obuhvat vakcinacijom od najmanje 95 odsto eliminiše pojavu epidemija i vodi ka uklanjanju bolesti iz populacije", izričit je epidemiolog.
 
Smatra da i nakon popuštanja mera i dalje treba pažljivo procenjivati trenutnu epidemiološku situaciju i tempo primene mera, posebno vakcinacije, i s tim u skladu odlučivati o opštim merama i njihovom popuštanju ili pojačavanju.
 
Opširnije na B92.net.
  • da

    22.06.2021 09:21
    Lep tekst i opis osnova epidemiologije. Suštinski, svako će biti ili vakcinisan ili bolestan u jednom momentu i od tog se ne može sakriti.
    Moglo bi biti tri moguća scenarija: Ako veliki broj ljudi primi vakcinu, virus se nestati jer nema kud.
    Ako se veliki broj izloži bolesti, epidemija će protutnjati i biće živih imunih i po koji mrtav ili s posledicama.
    Ako se većina sakrije negde dok ne prodje, računajući da im kolektivni imunitet stvaraju drugi (vrlo sebično, a osim toga pokazalo se i glupo), virus će ih dočekati kako budu izlazili iz svojih skrovišta (jer na nivou planete ne može da se uradi ista stvar).
    Zbog ljudske gluposti kod nas, a u drugim delovima sveta zbog siromaštva, dešava se mešavina druga dva scenarija. Svi će biti ili vakcinisani ili bolesni u jednom momentu. Za sad svako ima prava da bira koju će od te dve opcije, to nije idealno, ali je tako. Dosta je važno objašnjavati sakrivačima da se od ovog virusa neće moći sakriti, infekcinašima da iako su mladi i zdravi može itekako da im podje po zlu, i tako se raditi na tome da bude više vacinaša što bi bio idealni put.
  • @Podbarac

    22.06.2021 09:10
    A vala nisi morao ni "tolko". Našuketao se za sve pare, zadrži svoj pesimizam za sebe, svet će preživeti, preživeo je mnogo gore stvari, a u medicinu se ne mešaj ako je nisi učio. Tolko.
  • Dragan.

    22.06.2021 09:06
    Strašno kako prognoziraju tok epidemije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.