Dostupni linkovi

EU pozdravila podršku Srbije merama protiv Belorusije


Joseph Borell
Joseph Borell

Evropska unija (EU) pozdravila je podršku Srbije i drugih kandidata za članstvo Odluci o pooštravanju kaznenih mera protiv Belorusije.

Savet Evropske unije usvojio je 4. juna Odluku o pooštravanju postojećih kaznenih mera, imajući u vidu situaciju u Belorusiji, uvođenjem zabrane letenja svim beloruskim avio prevoznicima kroz vazdušni prostor EU i zabrane pristupa aerodromima EU, naveo je šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borell).

"Zemlje kandidati (za članstvo u EU) Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija i zemlje članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj Odluci Saveta. Oni će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. EU prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je", naveo je Borel.

Zvaničnici u Srbiji nisu objavili javno odluku o podršci.

EU je pooštrila sankcije nakon što su beloruske vlasti primorale avion irskog prevoznika da sleti u Minsk i potom na aerodromu uhapsile istaknutog opozicionog aktivistu Romana Protaševiča i njegovu devojku.

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije su, iz istog razloga, 21. juna odobrili dodatne sankcije za 80 zvaničnika Belorusije.

XS
SM
MD
LG