Hrvatska pred moranjem 1Foto: EPA-EFE/ Robert Perry

Najbolji fudbaleri Hrvatske potrošili su sve kredite na prvenstvu Evrope, sami sebi suzivši manevarski prostor u poslednjem kolu D grupe, pa posle poraza od Engleske i remija sa Češkom imaju tri boda manje od vodećeg tandema.

Bez prava na kiks protiv jednako (ne)uspešne Škotske, čiji ostanak na EURO takođe visi o koncu.

– Krivo nam je što nismo više napravili u prve dve utakmice, ali to se ne da više izmeniti. Gledamo samo napred i to kako da dobijemo Škotsku. Spremni smo da „umremo“ za ta tri boda. Nismo u dobroj poziciji, pa, ipak verujemo da možemo proći dalje – kaže defanzivac vicešampiona poslednjeg Svetskog prvenstva Joško Gvardiol.

U istom pravcu razmišlja i njegov kolega iz zagrebačkog Dinama, s tim što špic Bruno Petković ima potrebu da priča i o atmosferi u timu, za koju se u nekadašnjoj jugoslovenskoj republici piše da je već neko vreme narušena.

– Nemamo problematične relacije u timu, držimo se skupa i sve rešavamo zajedno. Na terenu ne valjaju stvari, na ovom turniru igramo ispod svojih i tuđih očekivanja, međutim nije gotovo. Imamo još šansu da se zadržimo na takmičenju, daćemo sve od sebe da konačno iskoristimo sve svoje mogućnosti i dobijemo dobru selekciju Škotsku. To bi nam podiglo samopouzdanje u nastavku turnira.

Pre samo tri godine, posle Mundijala u Rusiji, u nebesa uzdizani selektor Zlatko Dalić sada trpi kritike domaćih medija i javnosti zbog traljavog rezultatskog učinka i očajne igre na EURO 2020, ali i on veruje da stvari mogu opet da se preokrenu.

– Ceo moj život i karijeru idem težim putem i nikada ne očajavam zbog toga. Tako i sada verujem u sebe, moju ekipu i ono što radimo. Još imamo samopouzdanja, snage, hrabrosti, volje i kvaliteta da pokažemo svoje lepše lice i pobedimo ovog utorka. Ovaj tim zaslužuje više poštovanja, zbog onoga što je uradio u prošlosti. Imamo još jednu šansu, hajde da je iskoristimo – bodri sebe i naciju odlazeći šef stručnog štaba „kockastih“, mada u superlativu govori o rivalu koji se takmičenja dokopao preko dvomeča baraža sa Srbijom.

– Protiv Engleza su bili bolji nego pre toga sa Česima, samo nisu imali sreće da iskoriste neku od brojnih šansi. U ovoj utakmici će biti još borbeniji i rešeniji da u svom gradu i pred njihovom publikom, uzmu tri boda i naprave istorijski rezultat.

Nije poznato da li se u taboru Hrvatske puno ili uopšte opterećuju činjenicom da nisu nijednom slavili protiv Ostrvljana (tri remija, dva poraza), ali to bi mogao da bude jedan od vetrova u leđa Škotima. Mada ovi više žive u sadašnjosti.

– Tako dobro smo odigrali protiv Engleza da jedva čekamo meč odluke. Imamo veliku priliku da ispišemo istoriju. Spremni smo – puca od samopouzdanja čuvar mreže Derbi Kauntija i našeg „dželata“ Dejvid Maršal pred biti ili ne biti bitku za debitantski prolazak grupne faze, dok selektor Srvi Klark svoju pozitivu omeđava izjavom da „Hrvatska voli više da drži loptu od Engleza i ima dva vrhunska igrača na sredini terena – Modrića i Kovačića“.

Englezima i Česima paše i remi

Vodeća Češka i njena prva pratilja Engleska imaju isti broj bodova (4) i kao takve su već na pragu osmine finala, a da bi ga prešle ruku pod ruku dovoljno im je da podele „plen“ u svom večerašnjem sučeljavanju. Ako trijumfuju Češka i Hrvatska onda će Englezi da budu drugi, a svetski vicešampioni treći. U slučaju pobede Engleza i Hrvata, o drugom mestu će da odlučuje bolja-gol razlika jer su Hrvatska i Češka igrali nerešeno. Škotima najviše odgovara njihova pobeda i poraz Engleza, pa se nadaju da će da imaju bolju gol-razlliku od komšija.

Bez Gilmura zbog korone

Škotski vezista Bili Gilmur dobio je pozitivan test na virus korona virus i neće pomoći zemljacima u utakmicu generacije. „On će narednih deset dana provesti u izolaciji, zbog čega propušta utakmicu protiv Hrvatske“, saopštili su iz Fudbalskog saveza Škotske povodom trenutnog zdravstvenog stanja (zvanično) najboljeg pojedinca susreta ove ekipe i Engleske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari