Australijski Srbin Deni Vuković potpisao za holandski NEC

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.06.21. | 17:53

Iskusni reprezentativni golman koji je protekle četiri sezone branio za belgijski Genk, potpisao ugvoro na dve plus jednu sezonu sa povratnikom u Erediviziju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Jedan od najboljih australijskih golmana, Srbin Deni Vuković, čuvaće u narednoj sezoni mrežu NEC Najmehena, povratnika u holandsku Erediviziju. Samo što je sa reprezentacijom Australije na superioran način, sa svih osam pobeda, završio drugi krug kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, Vuković je otputovao u grad na holandsko-nemačkoj granici. Iskusni golman potpisao je dvogodišnji ugovor s klubom koji je kroz plej-of uspeo da se vrati u elitno društvo holandskog fudbala.

Izabrane vesti

"Dolaskom u NEC otvaram novo poglavlje karijere. Priča o ovom klubu me je osvojila, a sviđa mi se i Najmehen koji je prelep grad. Smatram da ću sa svojim iskustvom biti od koristi mladim i talentovanim igračima u ekipi i radujem se što ćemo zajedno raditi na velikom projektu. Pokazaćemo da NEC zaslužuje da bude prvoligaš ", poručio je popularni Vuka na predstavljanju u novom klubu.

Komplimente na račun 36-godišnjeg golmana nije štedeo tehnički direktor NEC-a Ted van Leuven. "Srećni smo što smo doveli Vukovića koji je godinama bio jedan od najboljih golmana u belgijskom šampionatu. Pored toga što je dobar golman, Deni je i vrlo harizmatična ličnost, lider koji svoje saigrače uvek gura do njihovih limita. Igrač za primer" , tvrdi Van Leuven.

Deni Vuković iza sebe ima veoma živopisnu karijeru, koja je počela u rodnom Sidneju, u mlađim kategorijama Belih orlova iz Boniriga. U najvećem i najpopularnijem klubu srpske zajednice u Australiji omirisao je i barut seniorskog fudbala, pošto je kao 20-godišnjak branio u sezoni 2004/05. kada su Orlovima za malo izmakla oba trofeja u Premijer ligi Novog Južnog Velsa. Ligaški deo sezone završili su na drugom mestu, a u velikom finalu poraženi su od Blektaun Sitija.

Put je Vukovića odveo u Marinerse sa Centralne Obale, u čijem dresu je debitovao u A-ligi, osvojio jednu titulu premijera i dva puta bio finalista šampionata. Branio je i za Velington Finiks, Pert Glori, s Melburn Viktorijem osvojio je FFA Kup, a sa ekipom Sidneja titule premijera i prvaka 2017.

Njegov rekord od 84 utakmice bez primljenog gola u A-ligi i dan-danas je nedostižan za sve čuvare mreže. Takođe, Deni je prvi golman u istoriji australijske elitne lige koji je postigao pogodak na prvenstvenoj utakmici. Bilo je to u februaru 2011. kada je golom iz penala u 90. minutu doneo pobedu Velingtonu u meču plej-ofa protiv Severnog Kvinslenda.

Oprobao se i u turskoj ligi, gde je branio za Konju, a poslednje četiri godine čuvao je mrežu belgijskog Genka, gde je osvojio titulu 2019. i stekao status legende kluba. Kada je u martu ove godine odlučio da se vrati u Australiju, kako bi tokom pandemije bio uz porodicu, navijači su mu upriličili ispraćaj kao malo kome. Sačekali su Vukovića ispred njegove kuće i sa velikim transparentom i na desetine upaljenih baklji otpratili ga na aerodrom.

Vuković je debitovao za reprezentaciju Australije sa 33 godine i od tada je prva rezerva standardnom čuvaru mreže Sokerusa Metu Rajanu iz Arsenala. Bio je član državnog tima i na Mundijalu u Rusiji 2018. godine, a do sada je zabeležio ukupno četiri nastupa, od kojih poslednji nedavno u pobedi protiv Kineskog Tajpeha (5:1).

Deni Vuković uvek s ponosom ističe svoje srpsko poreklo, a njegova porodica inače potiče iz Novog Sada, odakle su se pre četiri decenije odselili u Sidnej.

Piše: Branko Cvetojević


tagovi

Deni Vuković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara