Koliko je filmična naša književnost 1sa prve tribine Identitet srpskog filma Foto: Filmski centar Srbije

Jesu li srpski pisci danas spremni da pišući svoje književno delo, u fakturi romana razmišljaju filmski, odnosno, daju primat pripovedanju u književnim slikama?

I drugo: Da li su srpski sineasti danas spremni da, praveći film po domaćem književnom tekstu, načine pomak od komercijalnog pristupa filmu i svoju naraciju približe autorskom filmu (montaža slike, montaža tona, specijalni efekti koji mogu da dočaraju fantastiku sličnu književnom delu i slično)?

O ovim pitanjima govoriće reditelji Slobodan Šijan, Srdan Golubović i Ivan Živković, književnica Ljubica Arsić, pisac, scenarista, kolumnista Vladimir Kecmanović, i dramaturg, stripski i filmski scenarista, reditelj i kritičar Đorđe Milosavljević, na drugoj tribini u okviru ciklusa „Identitet srpskog filma – srpski film u 21. veku“, koja je zakazana 23. juna u 19 sati, u Sali Amerikana Doma omladine.

Tribina će se odvijati pod nazivom „Književnost na filmu: U susret novom konkursu Filmskog centra Srbije“, i ovim programom, kao i prethodnim, FCS želi da strateški osmisli, koncipira i problematizuje neka od aktuelnih i vitalnih pitanja srpskog filma.

Urednik serijala je Aleksandar Gatalica, pisac, prevodilac sa antičkog grčkog i muzički kritičar, a moderator Dragan Nikolić, filmski reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

„Susret filmskih scenarista, pisaca i reditelja, treba da otvori razgovor na temu „filmičnosti“ srpske književnosti danas.

Sagovornici tribine nalaze se sa obe strane ovog čvora koji treba da razveže novi konkurs FCS. Ideja ciklusa tribina pod objedinjujućim nazivom Identitet srpskog filma, ima za cilj da problematizuje, rasvetli, produbi i kvalitativno doprinese sagledavanju svih bitnih aspekata savremenog srpskog filma.

Teme tribine definisane su kao presek aktuelnih upitnika srpskog filma i prilagođene su najpre potrebama mlađe generacije.

Tribine pokušavaju da praktično doprinesu i pre svega usmere filmske stvaraoce, od pitanja kako doći do prvog filma, do načina distribucije filmova i njihovog prisustva na filmskim festivalima u svetu“, rekao je Aleksandar Gatalica.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari