Ex -Yu

Britanci demantuju: Nismo potpisali sporazum o ruskom uticaju sa Srbijom

Britanci demantuju: Nismo potpisali sporazum o ruskom uticaju sa Srbijom
Foto: Instagram / Ukinserbia | Britanci demantuju: Nismo potpisali sporazum o ruskom uticaju sa Srbijom

BEOGRAD - Ambasada Velike Britanije u Beogradu demantovala je pisanje britanskog lista "Telegraf" da je ta zemlja sa Srbijom potpisala sporazum o, kako je navedeno, suprotstavljanju ruskom uticaju.

Iz Ambasade su za "Radio Slobodna Evropa" precizirali da u sporazumu Ministarstava odbrane Srbije i Velike Britanije koji je potpisan tokom posjete britanskog resornog ministra Bena Volasa Beogradu, "nema nikakvog pomena bilo koje druge države".

"Dokument je fokusiran na konsolidovanje i širenje trenutne bilateralne saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva i bavi se temama poput zajedničkog učešća naših država u međunarodnim mirovnim misijama", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Volas tokom posjete "naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo poštuje vojnu neutralnost Srbije".

"Što se tiče naše politike prema Rusiji, ona je jasno predstavljena u javnom strateškom dokumentu Integrisani pregled spoljne politike i odbrane", navedeno je u odgovoru britanske ambasade za "RSE".

Prethodno, u nedjelju, Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da tokom posjete Volasa Srbiji nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija, niti da je ministar Volas bilo gdje to izjavio.

Ministarstvo je preciziralo da je jedini dokument koji je tokom posjete potpisan Aranžman između ministarstava odbrane dvije zemlje o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, u kojem se ne pominje Ruska Federacija.

U saopštenju ministarstva izdatom povodom, kako se napominje, netačnih medijskih napisa, a radi istinitog obavještavanja javnosti, navedeno je šta je predmet tog dokumenta.

"Predmet Aranžmana je razvoj bilateralne saradnje u oblasti multinacionalnih operacija, vojne obuke i obrazovanja, održavanje bilateralnih vježbi, razmatranje unaprjeđenja saradnje u kopnenom i vazduhoplovnom domenu i sajber odbrani, unaprjeđenje saradnje u oblasti ABHO, jačanje mogućnosti za saradnju odbrambenih industrija i naučno istraživačkih institucija kao i međusobno pozivanje na godišnje vojne sportske manifestacije i takmičenja", precizira se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije