Читај ми!

Hanić za RTS: Važno da se podstaknu mladi da ne odlaze iz zemlje

Profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić kaže da Srbiju međunarodna javnost i dalje prepoznaje kao kredibilnu. Aranžman sa MMF-om trebalo bi da podrži započete reforme, pre svega državnih preduzeća. Budući da se fiskalni prostor smanjuje, dalje ekonomske mere treba da budu selektivne kako bi efekti biti najveći, ukazuje Hanić.

Dve ekonomske vesti obeležile su prethodne dane - najpre da je Međunarodni monetarni fond potvrdio novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci. Istovremeno, najavljene su nove poreske olakšice od iduće godine.

Poslodavci koji zapošljavaju mlade kojima je to prvi posao biće oslobođeni 70 odsto poreza i doprinosa. Za toliko će biti manji i porez na plate istraživača, dok će mlađi od 40 godina biti oslobođeni plaćanja poreza na ekstraprofit.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Hasan Hanić, profesor Beogradske bankarske akademije, kaže da Srbiju međunarodna javnost i dalje prepoznaje kao kredibilnu.

"To je dokaz da smo na dobrom putu na planu ostvarivanja makroekonomske i finansijske stabilnosti i u pogledu strukturnih i institucionalnih reformi", rekao je Hanić.

Prema njegovim rečima, ovaj aranžman trebalo bi da podrži započete reforme, pre svega one koje se odnose na državna preduzeća, jer stepen njihove efikasnosti je dosta nizak.

"Važno je da se i dalje radi na jačanju fiskalne discipline, na planu prikupljanja poreza, na suzbijanju sive ekonomije, da se poveća konkuretnost privrede i da se smanje fiskalni rizici do kojih može da dođe zbog značajnog stepena neizvesnosti u regionu i u svetu, s obzirom na posledice koje je pandemija ostavila i zbog neizvesnosti daljih kretanja", ukazao je Hanić.

Srbija je dostigla nivo javnog duga od 60 odsto.

Hanić kaže da se fiskalni prostor smanjio, ne bi trebalo da se pređe granica od 60 odsto. Trebalo bi da se smanjuje i fiskalni deficit, ali taj deficit, koji je povećan, prilika je da se održava privreda i domaćinstva kako bi se delovalo stabilizirajuće na ekonomske aktivnosti.

Poreske olakšice

Prema njegovim rečima, važno je da se podstaknu mladi da ne odlaze iz zemlje, da se zapošljavaju kod nas, pre svega visokoobrazovani.

Da se daju razne olakšice za one koji rade u istraživačko-razvojnim centrima, gde se kreiraju novi proizvodi i to bi trebalo da doprinese daljem ekonomskom rastu i razvoju, kaže on.

Na početku pandemije mere su bile za sve, a sada država pokušava da pomogne pre svega ugostiteljima i zaposlenima u turizmu, a podstiču se i mladi.

Budući da se fiskalni prostor smanjuje, Hanić kaže da dalje ekonomske mere treba da budu selektivne kako bi efekti biti najveći.

"Suočavamo se sa odlaskom mladih i ovo je mera koja bi trebalo da spreči njihov odlazak iz zemlje i da podstakne poslodavce da zapošljavaju mlade iz oblasti informacionih tehnologija", ističe profesor.

Govoreći o privrednom rastu, Hanić kaže da se, prema ispoljenim tendencijama, može očekivati da će stopa ekonomskog rasta biti u intervalu od pet do šest odsto, što je dobra osnova da se kasnije, počev od naredne godine, ostvari očekivana stopa rasta od oko pet odsto.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво