Ostali sportovi

Tanovićeva 11. na Evropskom prvenstvu: Kvar je usporio

Tanovićeva 11. na Evropskom prvenstvu: Kvar je usporio
Foto: N.N. | Tanovićeva 11. na Evropskom prvenstvu: Kvar je usporio

Lejla Tanović osvojila je 11. mjesto na Evropskom prvenstvu u brdskom biciklizmu, održanom u Švajcarskoj.

Reprezentativka Bosne i Hercegovine ostvarila je tako najbolji rezultat ikada za BiH na evropskoj sceni. Stazu dužine 70 kilometara sa ukupno 3.500 metara uspona Lejla Tanović je savladala u vremenu 4:34,05.

"Ambicije prije odlaska u Švajcarsku su bile plasman među pet najboljih. Većim dijelom trke sam imala taj tempo, bila sam u top deset, napadala top pet, ali je usljed jednog pada došlo do oštećenja na biciklu, nakon čega nisam mogla pratiti konkurentkinje u istom ritmu. Nisam nezadovoljna jer sam ostvarila najbolji rezultat bh. biciklizma ikad na Evropskom prvenstvu, ali ostaje mala gorčina jer sam bila spremna za puno više. Ono što je dobro u svemu je da sam potvrdila dobru formu, te se nadam da ću na predstojećim velikim međunarodnim takmičenjima imati više sreće, odnosno proći bez kvarova, i formu krunisati još boljim rezultatom. Nastavljam odmah sa pripremama za naredne izazove. Nemam puno vremena za odmor jer je kalendar zgusnut", istakla je Lejla Tanović.

Start trke u Švajcarskoj je bio na nadmorskoj visini od 1.500 metara i dva puta su se tokom trke učesnici penjali na čak 2.500 metara.

"Ostaje mali žal za boljim plasmanom jer je Lejla bila maksimalno spremna da se predstavi u svom najboljem izdanju. Međutim, nakon pada zadnji mjenjač bicikla se iskrivio, oštetio, tako da Lejla nije mogla koristiti najmanje brzine u nastavku trke, što je na strmim usponima vrlo brzo istrošilo noge. Zadovoljni smo formom i sa velikim optimizmom razmišljamo o Svjetskom prvenstvu. Uvjereni smo da Lejla može napasti sami vrh na Svjetskom prvenstvu. U Švajcarskoj nismo imali sreće, pa se nadamo da će na Svjetskom prvenstvu i forma i sreća biti istovremeno na našoj, odnosno Lejlinoj strani", poručio je Amar Njemčević, trener Lejle Tanović i šef stručnog štaba Kluba brdskog biciklizma Plus iz Sarajeva

Učešće Lejle Tanović prošlog vikenda nije bilo prvo na Evropskom prvenstvu. Godine 2016. nastup je završila među 40 najboljih.

"To je svakako najbolji pokazatelj koliki je napredak napravila Lejla Tanović u proteklih nekoliko godina. Posebno smo sretni što ni u doba pandemije nismo stali, nego napredovali", istakao je Njemčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije