21. jun  2021. 15.32  →  19.25 | Izvor: RTV (Tatjana Popović)

Čomić sa zvaničnicima Severnobanatskog okruga o Zakonu o planskom sistemu

KIKINDA -

Primena Zakona o planskom sistemu u Srbiji bila je centralna tema sastanka Gordane Čomić, ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, sa zvaničnicima Severnobanatskog okruga, grada Kikinde, kao i pet opština na severu Banata.

video icon

Okruglom stolu u Kikindi prisustvovali su i predstavnici Centara za socijalni rad, policije, NSZ, predstavnici nacionalnih manjina i civilnog sektora.

"Sastanak u sedištu Severnobanatskog upravnog okruga jedan je u nizu razgovora o primeni Zakona o planskom sistemu", naglasila je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prilikom posete Kikindi.

gordana, comic, kikinda

"Želimo da govorimo o promeni Zakona u Srbiji, o tome kako da svi zajedno u Srbiji izbrišemo jedan deo rečenice, koja se ponavlja u evropskim izveštajima, a glasi 'Srbija ima dobre propise i zakone ali se zakoni ne primenjuju'. Nema primene Zakona bez dijaloga", itakla je Gordana Čomić.

Razgovori si bili razmena informacija, iskustava i ideja o daljem razvoju okruga, pa na taj način i Srbije. Na jesen sledi drugi krug razgovora i dogovora o konceptima.

Sink Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

"Smatramo da je Ministarstvo alat svim korisnicima iz nadležnosti Ministarstva, svim građanima Srbije. Okruzi imaju različite koncepte o svom razvoju i neophodno je imati dijalog o tome kako da se to usaglasi i da zajedno napravimo sliku Srbije 2030. godine", navela je Čomivećeva.

Sink Milivoj Linjački, načelnik Severnobanatskog okruga je objasnio da je važno da kroz društveni dijalog dođemo u situaciju da bolje, efikasnije primenjujemo zakone koje imamo.

"To je posebno važno za okruge kao što je naš, Severnobanatski okrug, na čijoj teritoriji živi i skoro 50 procenata pripadnika mađarske nacionalne manjine. U multikulturalnoj sredini, u kojoj skladno živimo, pokušaćemo i u narednom periodu, u godinama koje slede, da poboljšamo sinergiju, da se okupimo oko zajedničkih projekata", rekao je Linjački.

Rečeno je da su razgovori i razmena iskustava uvek dobrodošli, a istovremeno doprinose efikasnijoj primeni zakonske regulative.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač je izneo mišljenje da će ovakvi oblici uzajamnog uvek dobro doći.

"I zbog razmene iskustava između svih lokalnih samouprava, da unapredimo dijalog, kao i uslove života u ovakvim sredinama. A mislim da je Kikinda jedan od pravih primera multinacionalne, multikulturalne sredine", zaključio je Lukač.

Ministarka Gordana Čomić je nagalasila da od Kikinde i ostalih opština Severnobanatskog okruga očekuje nove ideje i predloge, kao pravi nastavak dosadašnjeg uspešnog rada.

Srodne vesti