21. jun  2021. 14.34  | Izvor: FoNet

U porodičnom i partnerskom nasilju 11 žena izgubilo život

BEOGRAD -

Od početka godine 11 žena izgubilo je život u porodičnom i partnerskom nasilju, a 14 dece ostalo bez majki, izjavila je danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i ocenila da Srbija ima dobre zakone na čijoj primeni moramo svi zajedno da učestvujemo, jer je nasilje nedopustivo, saopšteno je iz njenog kabineta.

 

Mihajlović, koja je i potpredsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, rekla je danas posle uručenja ugovora za finansiranje projekata organizacija civilnog društva koje pružaju uslugu SOS telefona, da borba protiv nasilja nad ženama može biti efikasnija samo zajedničkim radom Кoordinacionog tela i partnera u realizaciji tog projekta, odnosno Ambasade Švedske, UNDP i predstavnika nevladinog sektora.

"Važno je da u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama uključimo i druge resore u Vladi i da od malih nogu učimo našu decu da je nasilje nedopustivo, da se o tome govori u vrtićima, da pošaljemo poruku da nema nasilnih, nema neravnopravnih, to se postaje. Samo tako naše društvo može da ide napred i obezbedi bolju budućnost svim devojčicama i dečacima", poručila je Mihajlović.

Stalna predstavnica UNDP Fransin Pikap ocenila je da je Srbija do sada postigla odlične rezultate, ali i da je i dalje "imamo mnogo posla", i istakla ulogu civilnih organizacija.

"Sada više žena prijavljuje nasilje, 30 odsto više tokom pandemije, ali i dalje imamo slučajeve kada se žene ne odluče na taj korak i u tome im moramo pomoći", rekla je Pikap.

Šef Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Švedske Ola Anderson istakao je da je aktuelni program saradnje dobra osnova za unapređenje borbe protiv nasilja.

Ugovori za finansiranje projekata, čija je ukupna vrednost 40.000 dolara, uručeni su predstavnicama osam organizacija iz cele Srbije, a u njihovo ime na podršci su se zahvalile Ana Saćipović iz Udruženja "Osvit" u Nišu i Ivana Nikolić Zelić iz organizacije "Iz kruga – Vojvodina".

Dečji brakovi ozbiljno kršenje prava dece

Neophodno je pokrenuti inicijativu za izmenu nekoliko važnih zakona koji se tiču dečjih prava, a posebno ranih i dečjih brakova, jer oni predstavljaju ozbiljno kršenje prava dece, izjavila je potpredsednice Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović u razgovoru sa direktorkom UNICEF-a u Srbiji Dejanom Kostdinovom.

Kako je saopšteno iz kabineta Zorane Mihajlović glavne teme razgovora bile su nastavak dobre saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti, posebno prava dece i sprečavanje dečjih brakova, ali i zajedničke aktivnosti u oblasti zelene agende, zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije.

Mihajlović je istakla da još ima prostora za unapređenje uspešne saradnje između ove dve institucije i navela da one zajedno realizuju projekat usmeren na borbu protiv nasilja nad ženama kao i rad Nacionalne koalicija za sprečavanje dečjih brakova.

"Možemo zajedno da radimo i na novim projektima usmerenim na zelenu agendu i energetsku tranziciju, da teme važne za zdraviji život i zaštitu životne sredine približimo deci i njihovim roditeljima", naglasila je ona.

Direktorka UNICEF-a Dejana Kostadinova je ukazala da je osim izmene zakona vezanih za prava dece, neophodno više raditi na podizanju svesti javnosti o ovim problemima, edukovati profesionalce u svim oblastima, više raditi sa lokalnim zajednicama i suočavati se sa izazovima koji postoje na globalnom nivou.

"Zelena agenda i zaštita životne sredine visoko su na agendi i naše organizacije i otvoreni smo da zajedno radimo i u ovoj oblasti", rekla je ona.

Na sastanku je bilo reči i o potpisivanju sporazuma o saradnji između Koordinacionog tela i UNICEF-a, kako bi se definisali ciljevi i aktivnosti dalje saradnje.

Srodne vesti