Izložba "Tako su govorili naši preci" danas na Trgu republike

Manifestacija "Tako su govorili naši preci" biće otvorena danas u 17 časova na Trgu republike, najavio je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2021.

12:46

Izložba
Foto: Depositphotos/miroslav110

"Ova izložba otvara niz manifestacija koje će se dešavati u Beogradu, od sportskih do kulturnih i kulturno-istorijskih. Ideja je potekla od Srpskog nacionalnog savjeta iz Crne Gore, jer oni su već imali niz ovakvih izložbi u Crnoj Gori. Srpski nacionalni savjet je rešio da u nizu gradova podseti na velikane naše istorije koji nisu negirali svoje srpsko poreklo i nacionalno biće na bilo koji način. Izložbe su već održane u Podgorici, Budvi, Beranama i u drugim gradovima u Crnoj Gori, ali i u Novom Sadu i Subotici, a planira se održavanje i u Čačku. Smatrali smo da bi bilo potpuno prirodno i normalno da se jedna takva izložba održi i u Beogradu, jer ona nas podseća na sve velikane naše istorije koji su deo našeg nacionalnog identiteta. Naša istorija nezamisliva je bez vladike Njagoša, kralja Nikole Petrovića, Stefana Prvovenčanog, cele plejade naših vladara iz dinastije Nemanjića, a to tkivo je nemoguće podeliti. Naš kulturni kod je utkan i sa prostora Crne Gore, kao i Srpske Vojvodine ili Кosova i Metohije", istakao je Andreja Mladenović gostujući na kanalu Vesti.

Podsetio je da izložba počinje prikazom Jovana Vladimira koji nije u istoriji mnogo istican, a koji je vladao prostorom Zete, Crne Gore i Zahumlja pre dinastije Nemanjića.

"Izložba će biti otvorena kulturno-umetničkim programom koji zbog vremenskih okolnosti neće predugo trajati. Odlučili smo se za otvoreni prostor i zbog epidemioloških mera i zbog mogućnosti da veći broj ljudi vidi izložbu i podseti se na velike istorijske ličnosti. Na Trgu republike izložba će trajati do 23. juna, a nakon toga će se preseliti na Кalemegdanski plato. Pozivam Beograđane da dođu na izložbu, biće tu i sjajni umetnici, a u okviru manifestacije u organizaciji Udruženja "Sveta Srbija" biće održan i Vidovdanski koncert", istakao je Mladenović, podsetivši da će Trg republike i nakon tog perioda nastaviti da bude domaćin mnogim drugim kulturnim manifestacijama.

Svečano otvaranje izložbe biće ulepšano i upotpunjeno prigodnim muzičko-scenskim programom u kome će učestvovati narodni guslar Boško Vujačić, pevač Dušan Svilar i glumci Olivera Bacić, Mihailo Laptošević, Đorđe Marković i Aleksandar Dunić. U programu će učestvovati i plesna grupa Milana Gromilića, a moderator programa biće Irena Jovanović.

Izvršni producent manifestacije "Tako su govorili naši preci" je Omladinsko pozorište DADOV, a tehničku realizaciju programa pomoglo je Narodno pozorište Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: