21. jun  2021. 13.59  | Izvor: Tanjug

Bečićeve Demokrate pozvale Srbiju da prizna genocid u Srebrenici

PODGORICA -

Demokrate Alekse Bečića pozvale su danas predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića da sad, kad je, kako navode, njegov SPS deo koalicije koja ima apsolutnu većinu u srpskom parlamentu, ukinu Deklaraciju koju su usvojili 2010. godine, a koja precizira osudu zločina u Srebrenici na način kako je to formulisao Međunarodni sud pravde u Hagu, "što će reći - kao direktno priznavanje genocida".

Kako je navedeno u saopštenju demokrata koje prenose podgoričke "Vijesti" Dačić je dvaput u istom danu pokazao zbog čega sintagma "balkanska politika ima isključivo negativnu konotaciju, ili "preciznije, označava jeftino politikantstvo" i pokušaj da na crnogorsku političku scenu vrati DPS Mila Đukanovića.

"Ako ovo što radite nije samo i isključivo pritisak na novu crnogorsku vlast i destabilizaciju Crne Gore u korist DPS-a, izvolite uraditi predloženo. Ukoliko ne uradite, jasno ste ljudima Srbije i Crne Gore objasnili o čemu se radi", poručuju Demokrate.

Ironično primećujući da se Dačić zbog, kako kažu, odveć dugog političkog staža "zaneo" i "zaboravio" da je vlast u Crnoj Gori promenjena pa kao, kako navode, "slučajno propuštate da shvatite da s ove strane više ne stoji DPS koji je uvek bio raspoložen za talasanja i igrice na štetu građana dve bratske zemlje, baš ovog tipa koje vi ovih dana forsirate lično, ali i preko svojih marioneta u Crnoj Gori".

Demokrate, koje su deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori, a koje su prošle sedmice potpomogle da se zajedno sa Đukanovićevim DPS-om i URA Dritana Abazovića izglasa još jedna rezolucija o Srebrenici, tvrde da da su im građani Srbije izrazito dragi, a Srbiji su, kažu, zahvali za pomoć bratske Srbije Crnoj Gori nakon zemljotresa 1978. koja je trajala punih petnaest godina.

"A to je samo jedna od milion stvari zbog kojih sa Srbijom želimo fer, najiskrenije i najbolje odnose. Dakle, nismo onaj za vas poželjni partner koji će 'zategnuti uže' kad je to potrebno, već ljudi koje vodi ideja da odnosi dvaju bratskih i najbližih država moraju biti najiskreniji i najdobronamerniji, a sve iz poštovanja ogromnog prijateljstva i istinskog bratstva naroda dvije zemlje, koje nikad neće niti zaseniti niti pomutiti ni Ivica, ni Vulin, ni DPS, niti iko ikad. Pa ih zato takvima i nameravamo graditi, ako ima ispružene ruke kao što je naša".

Preciziraju da ta, kako kažu, "ispružena ruka" ne znači podređen položaj, poslušništvo.

"Niti odsustvo vida, sluha, pamćenja i zdrave logike, koji nam kazuju sledeće: Sedite u Vladi Kosova, sedite u Skupštini Kosova, vaši potpredsednici, ministri i poslanici stojeći slušaju himnu Kosova i polažu zakletvu na Ustav Kosova, a nama biste malo da držite lekcije. Da bi se nekom držale lekcije mora se imati moralnog osnova, a vi ga nemate. Da imate, držali biste ih Dodiku koji je otvoreno priznao genocid u Srebrenici."

Iz Demokrata kažu da Dačića ne zanima istina, kao ni dobrobit naroda u Srbiji i Crnoj Gori.

"Jer vi želite za sebe da otvorite sva međunaordna vrata, a nama da ih zatvorite i da nas maksimalno usporite u procesu oporavka ove zemlje, kako bi se vaš stari, oprobani i omiljeni 'plesni partner' vratio na vlast u Crnoj Gori. Malo ste se ovoga puta preigrali", naveli su iz Bečićeve Demokratske, uz poruku:" Svi pokušaji veštačkog izazivanja svađa i huškanja jednih na druge, imaju samo jedan cilj: da na vlast vratite DPS sa kojim ste trgovali i gazdovali".

Broj komentara: 1

Бојан  21. 06. 2021. | 22:13
Србија је Црној Гори "ваздан" пружала руку спаса и шта је добила? Гомилу криминалних банди и лицемерне лажљивце који би да су као пријатељи. Надам се да је Србија мудра држава и да је руку пружила таман толико да је на време повуче. Нека вам је срећан Мило и његове газде од Себренице, па да њима попуните цело приморје, а и Дурмитор бар за Божић!