Kad računar "progleda": Kako je Željko Miladinović postao najbolji Data & AI stručnjak na svetu

Željko Miladinović najbolji je Data & AI (artificial intelligence - veštačka inteligencija) stručnjak na svetu. Ovu titulu dobio je pobedom na nedavno održanom Svetskom prvenstvu C3 Cloud Skills Cup, u organizaciji Leading Learning Partners Association – LLPA.

Fokus

Izvor: B92/Ana Ristoviæ

Ponedeljak, 21.06.2021.

10:08

Kad računar
Željko Miladinoviæ; Foto: Privatna arhiva

Miladinović živi u Kljajićevu kod Sombora, a pre četiri godine se zbog posla preselio u Novi Sad. Međutim, kako navodi za B92.net, budući da se za njegovu branšu rad od početka pandemije odvija od kuće, to mu je omogućilo povratak svom domu.

Trenutno je, kaže, zaposlen kao programer (.NET Software Developer) u novosadskoj kancelariji Levi9, gde radi na softverskim rešenjima za bankarski sektor.

Od srednje škole do svetskog takmičenja

"Sa programiranjem sam se susreo u srednjoj školi, ali me je život odveo na neku drugu stranu. Ipak, ljubav ka programiranju je tinjala i dovela je do toga da paralelno sa prethodnim poslom otpočnem studije na Visokoj školi elektrothenike i računarstva u Beogradu. Nedugo po diplomiranju 2017, počeo sam i da radim u Levi9 u Novom Sadu", priseća se naš sagovornik.

IT zajednica odlučila: Ko su najbolji poslodavci u Srbiji?

Motiv za učestvovanje na pomenutom takmičenju bila je, dodaje, prilika da uporedi svoje znanje sa drugim učesnicima.

"Sledeći razlog je što takmičenje organizuje LLPA, konzorcijum renomiranih trening centara širom sveta. Takođe, LLPA je Microsoft 2020 Learning Winner Partner of the Year. Na nivou Srbije, takmičenje je organizovala firma Semos Education, kod koje sam zajedno sa kolegama iz Levi9 prošle godine imao obuku za Microsoft Azure AZ-204 ispit. Nisam imao neke posebne pripreme, ali u toku sam sa pripremama polaganja za Azure Data Science sertifikat, pa bi se moglo reći da mi je to bilo od pomoći", ističe Miladinović.

Krajem marta održano je najpre lokalno takmičenje na nivou Srbije gde je bio prvi i kvalifikovao se na svetsko takmičenje održano ovog meseca.

"Samo takmičenje, odnosno C3 Cloud Skills Cup, obuhvatalo je test od 20 pitanja koje je trebalo rešiti za 5 minuta", otkriva nam.

Kad računar "progleda"...

Prema njegovom mišljenju, veštačka inteligencija oblast je kojoj predstoji veliki razvoj i velika primena u mnogim delatnostima koja će drastično izmeniti svet u kojem živimo.

Ovih 8 privrednih oblasti imaju najveće šanse za uspeh u Srbiji

"Sam razvoj veštačke inteligencije je veoma izazovan i pri tome se koriste velike količine podataka koje treba pravilno pripremiti kako bi se sistem istrenirao da predviđa i klasifikuje sa velikom verovatnoćom pogađanja. Velika primena je i omogućavanje računaru da vidi, čita, čuje, reprodukuje govor i razgovara", naglašava on.

Poslednjih godina smo, tvrdi svetski prvak, svedoci velikog razvoja IT sektora u Srbiji.

"Stope rasta se kreću od 20 do 25 odsto, naravno sa izuzetkom prošle pandemijske godine. Kako se veštačka inteligencija bude više zahtevala u projektima na kojima se radi, utoliko će se i više naših stručnjaka baviti tim. Danas je na internetu dostupno toliko resursa i znanja da gotovo svako ko ima želju može da dopre do toga i da primeni te veštine u praksi. Naravno, osim privatnog sektora, veliki podstrek razvoju veštačke inteligencije može dati i država ulažući u nju", ocenjuje.

Smatra i da je osnivanje Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu dobar potez koji može biti veliki zamajac za razvoj ove oblasti.

Šta dalje?

Pitali smo ga i čime bi voleo da se bavi u budućnosti.

"Kako i osvojena titula svetskog šampiona kaže, najinteresantnija oblast za rad bi bila veštačka inteligencija i velike baze podataka. Unutar toga, akcenat bih stavio na mašinsko učenje kojim se iz velike količine podataka o nekom sistemu mogu izvući određene zakonitosti koje nam mogu dati mogućnost predviđanja ponašanja tog sistema u budućnosti", poručuje naš sagovornik.

Koliko zaista zarađuju programeri u Srbiji: Subotica dvostruko "jeftinija" od Beograda

Trenutno, ipak, ne razmišlja o nekim drugim takmičenjima, ali ukoliko se ukaže prilika rado će uporediti svoje znanje sa drugim učesnicima.

"U narednom periodu će mi glavni fokus biti na Microsoft sertifikacijama koje se tiču veštačke inteligencije", zaključuje Miladinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: