"Baćuškama" je pobeda najsigurnija opcija 1Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Ponedeljak je dan D za tri od četiri reprezentacije iz grupe B, jer niko ne može sa sigurnošću da predvidi ko će još sa liderom Belgijom, pod ruku, kao drugoplasirani u osminu finala takmičenja, a ko eventualno završiti među četiri najbolja osvajača trećeg mesta i, takođe, nastaviti borbu za evropsku krunu.

Teoretski, Rusija je u nešto boljoj poziciji od Finske, jer ima tri boda kao ona i na „papiru“ lakšeg rivala u 90 minuta velikog raspleta, mada, da haos bude veći, čak i Danska sa „nulom“ ima neke šanse da ode dalje.

Uglavnom, selekciji najveće države Starog kontinenta najviše se isplati da pobedi tim još destabilizovan kliničkom smrti uspešno operisanog Kristijana Eriksena, na startu EURO 2020. Bez obzira što ne može više da računa podršku domaće publike u Sankt Petersburgu, jer je poprište biti ili ne biti duela stadion u Kopenhagenu.

– Prvi put smo u toj situaciji od početka EURO, ali to nije i ne može biti problem. Ta reč ne postoji u našem rečniku poslednjih godina. Ovo je samo jedna okolnost i znamo kako da se postavimo prema njoj. Naš zadatak je da napravimo sve što nam je u moći i „izađemo“ iz grupe. Verujem da smo fizički i taktički spremni za meč sa Dancima – smatra selektor „baćuški“ Stanislav Čeršesov.

Daler Kuzjajev očekuje žestok otpor rivala, ma koliko ovaj bio loše pozicioniran pre 90 minuta odluke u pomenutoj konkurenciji.

– Mislim da će se Danska postaviti vrlo agresivno u nameri da se uhvati za slamku spasa, vrlo je moguće da će imati veći posed lopte pa možda i neku šansu više, ali Rusija je spremna za taj „scenario“. Naoštreni smo za veliku borbu, svesni da neće biti mnogo prostora ni za čiju ofanzivu i da zato treba biti fokusiran i precizan – tako priča jedan od brojnih ruskih reprezentativaca „pokupljenih“ iz nacionalnog prvenstva zemlje, u čijoj je reprezentaciji upitna minutaža povređenog Fernanda.

Janik Vastergard, pak, veruje da njegova ekipa nije rekla zadnju reč na turniru.

– Još uvek imamo velike ambicije i verujemo da možemo ispuniti naš prvobitni cilj. Naša igra protiv moćne Belgije i njena rasterećenost u zadnjem kolu daju nam nadu da možemo preteći Rusiju u ovoj trci – optimista je defanzivac Danske.

Grupa B

prvo kolo

Danska – Finska    0:1

Belgija – Rusija      3:0

drugo kolo

Finska – Rusija       0:1

Danska – Belgija   1:2

  1. Belgija 2 2              0              0              6
  2. Rusija 2              1              0              1              3
  3. Finska 2 1              0              1              3
  4. Danska 2              0              0              2              0

treće kolo (21. jun)

Finska – Belgija     (21.00, Sankt Peterburg)

Rusija – Danska     (21.00, Kopenhagen)

Belgija može kako hoće

Kako je na vreme obavila ono što je naumila u grupnoj fazi turnira, Belgija može da odigra za svoju dušu protiv Finske, a selektor Roberto Martines ima mogućnost da odmara ključne igrače za još važnije i teže bitke u nastavku šampionata.

Finska je prvi put deo jednog velikog takmičenja u ovom sportu, ali joj se još ne ide kući, a kako je na premijeri iskoristila psihološku ruiniranost Danaca posle šokantnog spasavanja života Kristijana Eriksena i skupo „prodala kožu“ Rusiji ima pravo da sanja senzacionalan rezultat protiv „crvenih đavola“, iako Romel Lukaku i ekipa pucaju na najviši plasman na EURO 2020. i svi su im uanpred dopisali tri boda protiv zemlje poznate po skijanju.

Danas na EURO

Grupa C

Ukrajina – Austrija               (18.00, Bukurešt)

Severna Makedonija – Holandija   (18.00, Amsterdam)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari