Dostupni linkovi

Regionalni izbori u Francuskoj, stranke Macrona i Le Pen ispod očekivanja


Emmanuel Macron i Marine Le Pen
Emmanuel Macron i Marine Le Pen

Prvi rezultati regionalnih izbora u Francuskoj pokazuju da stranke predsjednika Emmanuela Macrona i njegove protivnice Marine Le Pen nisu ostvarili rezultate kojima su se nadali na regionalnim izborima.

Prema projekcijama, Macronova centristička partija dobit će nešto više od deset posto glasova, što je jedva dovoljno da uđe u drugi krug sljedećeg vikenda.

Krajnje desno orijentisani Nacionalni pokret Le Pen bit će drugoplasirani, iako se očekivalo da će voditi nakon prvog kruga i direktno pobijediti u najmanje jednom regionu.

Jedna od zastupnica iz Macronove stranke Aurore Berge izjavila je da je slab rezultat njene stranke "demokratski šamar svima nama".

Le Pen nije kandidat na ovim izborima, ali je vodila kampanju. Ona je ocijenila da rekordno nizak odziv glasača, sa 66% onih koji nisu izašli na birališta, predstavlja "građansku katastrofu".

Le Pen je za ovakvu situaciju optužila nesposobnost vlasti da pobudi vjeru građana u političke institucije i dodala da postoji nepovjerenje u izborni sistem, jer ostavlja birače u uvjerenju da ne mogu ništa da promijene.

Ipsosova izlazna anketa pokazuje da će Republikanci dobiti 37% glasova, a Nacionalni pokret 19%. Zeleni, Socijalistička partija i Macronova Republika u pokretu su na po 11%.

Glasači biraju nove predstavnike u 11 regiona u Francuskoj i jednom prekomorskom regionu, kao i u 96 departmana.

Na listama je 15.700 kandidata koji se nadmeću za 4.100 poslaničkih mandata.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG