Društvo

Za istragu o padu aviona članovi komisije dobiće od 1.900 do 4.500 KM

Za istragu o padu aviona članovi komisije dobiće od 1.900 do 4.500 KM
Foto: N.N. | Za istragu o padu aviona članovi komisije dobiće od 1.900 do 4.500 KM

SARAJEVO - Članovi i sekretar Komisije za sprovođenje istrage uzroka avionske nesreće, koja se u decembru prošle godine dogodila na planini Kozara, trebalo bi da dobiju jednokratnu naknadu za rad, a koja se u neto iznosu kreće od 1.900 do 4.500 maraka.

Navedeno je to u Nacrtu odluke o utvrđivanju visine pojedinačne jednokratne novčane naknade za rad Komisije.

Prema ovom dokumentu, Salko Begić, glavni istražilac, trebalo bi da dobije 4.500 maraka, dok Jusufu Midžiću, takođe istražiocu, sljeduje 3.200 KM. Na platnom spisku su još dva istražioca, i to Enes Mujezinović i Mladen Karić, a sljeduje im po 2.700 maraka.  Predviđeno je da Dinka Maslo, sekretarka Komisije, dobije 1.900 KM.

Ukupno je, dakle, riječ o svoti od 15.000 maraka, naravno u neto iznosu, s tim što će ta cifra u konačnici biti veća.

"Jednokratna novčana naknada imenovanim isplaćuje se na teret sredstava budžeta Ministarstva komunikacija i transporta BiH za 2021. godinu i iznosi 19.615 KM bruto", ističe se u nacrtu ove odluke.

Podsjetimo, Komisija za sprovođenje istrage uzroka avionske nesreće, koja se dogodila 10. decembra prošle godine na Kozari, imenovana je četiri dana kasnije rješenjem ministra komunikacija i transporta BiH, a svoj izvještaj Komisija je usvojila 12. marta ove godine.

Avionom je pilotirala Irina P. (33), majka dvoje djece, Moldavka sa rumunskim državljanstvom, a s njom je bio i Beograđanin Igor Ivanović (34) i oboje su poginuli. Obdukcijom tijela utvrđeno je da je smrt nastala usljed višestrukih lomova i povreda tokom pada aviona.

Kako su "Nezavisne novine" ranije objavile, u izvještaju o ovoj nesreći navodi se da je zbog veoma slabe vidljivosti pilotkinja aviona vjerovatno imala lažni osjećaj položaja letjelice te je došlo do povećanja nagiba i spuštanja, sa naglim gubitkom visine, a potom i udarca u krošnju drveta, brzinom većom od 200 km/h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije