21. jun  2021. 07.59  →  16.55 | Izvor: Tanjug

Region: Novo ublažavanje mera u Sloveniji, u Hrvatskoj 11 novozaraženih, devet u Bosni i Hercegovini

LJUBLJANA -

Kako se situacija sa kovidom-19 smiruje u Sloveniji, ublažavaju se i restriktivne mere koje se odnose na maloprodaju, servise, javna i crkvena okupljanja.

Ublažavanja će uticati na prodavnice, kafiće i restorane, koji više neće imati vremensko ograničenje za rad, ali ostaje pravilo da kupci u radnjama moraju imati oko sebe slobodno 10 kvadratnih metara, prenela je agencija STA.

ljubljana,, slovenija,, korona

Što se ugostiteljstva tiče, više nema ograničenja na četiri osobe po stolu, ali stolovi moraju biti odvojeni jedni od drugih najmanje tri metra.

Jedino ograničenje će imati noćni klubovi, koji su bili zatvoreni tokom pandemije, a sada će moći da rade od 17.00 do ponoći.

Gosti u noćnim klubovima će, međutim, morati da pokažu na ulazu kovid sertifikate, kojima će dokazati da su revakcinisani, preležali korona virus u prethodnih šest meseci ili su bili negativni na kovid testu.

Isto pravilo važi za kazina, goste u hotelima, posetioce seminara i konferencija, kao i mušterije koje žele da obeduju unutar restorana.

Pravilo ne važi za osobe mlađe od 18 godina, ukoliko su u pratnji roditelja ili staratelja.

Ostaje obavezno testiranje za zaposlene u mnogim sektorima, a maske se moraju nositi u zatvorenom.

Dozvoljeni su javni skupovi u kojima ima više od 100 ljudi, ali učesnici moraju da su revakcinisani, negativni na testu ili oporavljeni od kovida.

Privatna okupljanja u kojima ima više od 50 ljudi i dalje nisu dozvoljena, osim ako je reč o članovima porodica koje moraju da se pridržavaju bezbednosnih pravila.

U religioznim objektima će moći da se okupi do 100 ljudi, uz socijalnu distancu od 1,5 metara.

Nove mere će biti na snazi najmanje do 27. juna.

Dalji pad broja novozaraženih od korona virusa

Epidemioloska situacija u zemljama regiona je i dalje stabilna sa padom broja novozaraženih i smrtnih slučajeva, a u jednom broju država i gradova već danima nema novozaraženih korona virusom.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 , od 1.674 testirna uzorka. Broj aktivnih slučajeva zaraze danas je ukupno 535. Prijavljeno je osam preminulih pacijenata. U Bosni i Hercegovini registrovano je devet, koliko i juče, osoba pozitivnih na korona virus od 1.157 obradenih testova, dok je šest pacijenata zaraženih ovih virusom preminulo, tri više u odnosu na prethodnii dan.

Samo u Federaciji BiH registrovano je osam osoba pozitivnih na korona virus, od 923 obrađena testa. Preminule su dve osobe.

U Republici Srpskoj nije registrovana nijedna osoba pozitivna na korona virus, od 118 obrađenih testova. Preminula su još četiri pacijenta zaražena ovim virusom.

U Brčko distriktu je registrovana jedna osoba pozitivna na korona virus, od 116 obrađenih testova. Preminulih nije bilo.

Od poslednjeg preseka epidemiološke situacije u Crnoj Gori, testirano je 914 uzoraka od kojih je 17 novopozitivnih slučajeva. Smrtni slučaajevi nisu prijavljeni, a od početka pandemije bilo ih je 1.605. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori je 298.

U Severnoj Makedoniji testiran je 1.601 uzorak, od kojih su tri novozaražene osobe. Prijavljena su dva smrtna slučaja.

Slovenija je testirala 805 uzoraka od kojih je 19 novozaraženih. Prijavljena su tri preminula pacijenta. Sedmodnevni prosek potvrđenih infekcija je 76, što je jednako kao i dan ranije.

U Hrvatskoj 11 novozaraženih 

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabeleženo 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 , a od posledica zaraze tim virusom preminulo je 8 osoba, javlja N1.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 535, među njima su 282 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 19 pacijenata.

Od 25. februara 2020. kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabeležene 359.184 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 8.182 preminule.

Do danas je ukupno testirano 2.112.159 osoba, od toga 1.674 u posljednja 24 sata.

Zaključno sa 20. junom utrošene su 2 359 472 doze vakcina. Dosad je 1.450. 798 osoba vakcinisano najmanje jednom dozom, među kojima je njih 908. 674 primilo obe doze. 

U Bosni i Hercegovini šest preminulih

U Bosni i Hercegovini (BiH) je u protekla 24 sata od posledica zaraze korona virusom preminulo još šest osoba, dok je registovano devet novih slučajeva infekcije.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH (FBiH) prijavljeno je osam novozaraženih. Preminule su dve osobe.

Virus je do sada potvrđen kod 133.843 osoba, a do 21. juna se oporavilo 125.230 ljudi, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prenosi Radio slobodna Evropa.

U zdravstvenim ustanovama Republike Srpske (RS) u poslednja 24 sata testirano je 118 uzoraka, a korona virus nije potvrđen ni kod jedne osobe, dok su preminula četiri lica.

Do sada je u RS potvrđeno 64.326 slučajeva korona virusa, a preminulo je 3.774 osoba. U Brčko distriktu je registrovana jedna osoba pozitivna na korona virus, od 116 obrađenih testova. U posjednja 24 sata u distriktu nije registrovana niti jedna osoba preminula zbog zaraze ovim virusom.

Tagovi