Trej Jang i Bogdan Bogdanović (©AFP)
Trej Jang i Bogdan Bogdanović (©AFP)

Bogdanović nastavlja da sanja šampionski prsten u NBA ligi (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pon. 21.06.21. | 04:37

Atlanta dobila majstoricu u Filadelfiji sa 103:96, slavila sa 4:3 u polufinalnoj seriji i izborila finale Istočne konferencije protiv Milvoki Baksa. Srpski as bio rovit, ubacio samo četiri poena. Briljirali Kevin Herter i u finišu Trej Jang i Danilo Galinari. Embid i Heris usamljeni kod domaćina

Pokorio je Bogdan Bogdanović Srbiju i region sa Partizanom, sa Fenerbahčeom bio šampion Evrope, sa repezentacijom Srbije osvojio srebra na Evrobasketu, Mundobasketu i Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a ove sezone sa Atlantom, u debitantskom učešću u plej-ofu, ostaje u borbi za šampionski prsten. Hoksi izazivaju Milvoki Bakse u finalu Istočne konferencije NBA lige. U majstorici polufinalne serije, tim iz Džordžije je treći put dobio Seventikserse u Filadelfiji – 103:96 i sa 4:3 u seriji izborio nastavak bitisanje za krunu u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Prvu meč loptu na svom parketu Hoksi su prokockali pre dve večeri. Filadelfija je u majstoricu ušla kao favorit, ali slavi Atlanta. Srpski as je bio rovit, videlo se da nije 100 odsto spreman, ali stisnuo je zube u ključnom meču sezone, nije ostavio saigrače na cedilu. Nije bio to onaj sjajni Bogdan koji rešeta protivničke koševe. Igrao je nešto više 21 minut, ali je dao doprinos, doduše skroman, pobedi. Postigao je četiri poena. Šutirao je iz igre 2/8, za tri poena je bio loš – 0/4. Imao je i po dva skoka i asistencije. Počeo je četvrtu četvrtinu, ali posle manje od dva minuta je napustio parket i nije ulazio do kraja.

Izabrane vesti

Hoksi su slavili i pored slabijeg učinka Bogdanovića i prve zvezde Atlante Treja Jang, koji je tri četvrtine bio očajan, sa katastrofalnim šutem iz igre, ali kada je bilo najvažnije proradio je sjajni plej. Goste su u igri većim delom meča držali odlični Kevin Herter i Džon Kolins, uz solidne role Klinta Kapela i Danila Galinarija.

Oba tima su igrala slabo, dosta se promašivalo, nije bila košarka lepa za oko. Važnost utakmice okovalo je noge igračima obeju ekipa. Atlanta je dobrim finišem treće četvrtine stekla lepih sedam poena viška (76:69). To je bila najveća prednost za neku ekipu u veoma izjednačenom meču. Pre poslednjih 12 minuta bilo je +5 za Hokse (76:71), ali na startu poslednje četvrtine razigrao se najbolji igrač Filadelfije, centar Džoel Embid. Pogodio je trojku, ubacio za dva poena i brzo je rezultat poravnat. Seventisksersi su na krilima bučne publike okrenuli, serijom 10:1 poveli sa 81:77. Italijan Danilo Galinari je trojkom prekinuo sjajan ritam domaćina, opet uneo neizvesnost, meč na jednu loptu.

Konačno, razigrao se Jang, ubacio je prvu trojku iz devetog pokušaja. Domaćim košarkašima opet su se stegle ruke, a plej Atlanta je dobio na samopouzdanju, ubacio je u sledećem napadu poene, za novi preokret i vođstvo Hoksa od 86:84. Kada je Jang pogodio trojku sa devet metara za 93:87, na dva i po minuta pre kraja, činilo se da domaćinima nema pomoći. Tada se razigrao Tobijas Heris i domaćin je prišao na samo poen zaostatka (92:93).

Ostalo je još 61 sekundi do kraja, a onda na scenu stupa junak Hoksa Kevin Herter koji pogađa trojku, za muk u dvorani u gradu u Pensilvaniji. U narednom napadu, Embid gubi loptu, a u kontri Galinari zakucava za sigurnih i nedostižnih 98:92. Tada je sve bilo jasno, Seventisiksersima nije bilo spasa. Jang i Galinari u poslednjih pola minuta nisu dozvolili neizvesnu završnicu.

Atlanta se plasirala u finale. Pobedila je tri puta u gostima najbolji tim Istočne konferencije u ligaškom delu sezone. Baksi su favoriti u finalnoj seriji, ali Hoksi i Bogdan Bogdanović žive san u ovom plej-ofu.

Kevin Herter odigrao je utakmicu sezonu, možda i karijere. Ubacio je 27 poena, uz šut iz igre od 55,6 odsto (10/18). Imao je i sedam skokova i tri asistencije. Trej Jang je jedan od junaka tima iz Džordžije. Tri i po četvrtine je bio očajan, šutirao je trojke 0/8 na početku poslednje četvrtine, ali je iz devetog pokušaja pogodio, što mu je dalo krila u finišu. Završio je meč sa 21 poenom, ali uz očajan šut iz igre od samo 21,7 odsto (5/23). Imao je 10 asistencija. Trojke je šutirao 2/11, a sa linije slobodnih bacanja 9/11.

Ponedeljak, 19.00: (1,30) Monako (16,0) Burg (3,90)

Italijan Danilo Galinari je igrao više od pola sata, a postigao je 17 poena (6/13 iz igre). Za tri poena je ubacio tri puta, a njegova trojka je bila jedna od ključnih u trenucima kada je Fialdelfija bila u naletu na startu poslednje četrvtine.

Džon Kolins je imao dabl-dabl učinak od 14 poena i 16 skokova, a odličan pod reketom bio je i Klint Kapela sa 13 poena i šest skokova.

Kod Filadelfije najbolji je bio Džoel Embid sa 31 poenom i 11 skokova. Pratio ga je Tobijas Heris sa 24 poena i 14 skokova. Samo je raspoložen kod domaćina bio još Set Kari sa 16 poena, od toga tri trojke. Malo da se izbori finala konferencije. Ben Simons je opet zakazao. Imao je čak 13 asistencija, ali samo pet poena na kontu. Šutirao je četiri puta, a dva puta je pogodio. U nekim trenucima kada je bio sam, nije se odlučivao za šut već je pokušavao "vruć krompir" da preda saigračima, pre svega Embidu. Kamerunac i Heris nisu mogli da sruše Hokse, za novo razočaranje navijača tima iz Pensilvanije.

Pogledajte novu epizodu podkasta Euroforija u kojoj je gost bio fudbalski menadžer Darko Ristić...

NBA LIGA – PLEJ-OF

ZAPADNA KONFERENCIJA – FINALE (PRVA UTAKMICA)

Nedelja

Finiks – Los Anđeles Klipers 120:114 /u seriji: 1:0/

/Buker 40 - Džordž 34/

ISTOČNA KONFERENCIJA - POLUFINALE (MAJSTORICA)

Ponedeljak

Filadelfija - Atlanta 96:103 /u seriji: 3:4/

/Embid 31 - Herter 27/


tagovi

NBA ligaAtlanta HoksFiladelfija SeventisiksersDžoel EmbidBogdan BogdanovićTrej Jang

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara