Vesti

0

Ministarstvo odbrane demantovalo da je tokom posete Volasa potpisan sporazum protiv uticaja Rusije

Autor: IG

Izvor: Beta

Ministarstvo odbrane demantovalo da je tokom posete Volasa potpisan sporazum protiv uticaja Rusije

Izvor: Beta/Miloš Miškov

Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je danas da su tokom posete britanskog ministra odbrane Bena Volasa Beogradu dve države potpisale sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije.

"Povodom netačnih medijskih napisa, a radi istinitog obaveštavanja javnosti, Ministarstvo odbrane ukazuje da tokom posete ministra odbrane Velike Britanije Bena Volasa Srbiji nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija, niti je ministar Volas bilo gde to izjavio", navelo je Ministarstvo u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Taj medij je prethodno objavio da je Volas za britanski Telegraf izjavio da su Srbija i Velika Britanija tokom njegove ovonedeljne posete Beogradu potpisale "značajan sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije" i da će London pomoći Srbiji da se odupre ruskom "zlobnom uticaju" i "manipulaciji".

Britanski ministar se u sredu i četvrtak u Beogradu sastao sa najvišim zvaničnicima Srbije, uključujući predsednika Aleksandra Vučića i ministra odbrane Nebojšu Stefanovića.

Nakon sastanka Volasa i Stefanovića, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su dva ministra potpisala Aranžman o unapredjenju saradnje u oblasti odbrane, ne navodeći njegove detalje.

Ministarstvo odbrane je za RSE danas navelo da "jedini dokument koji su tokom posete potpisali" Stefanović i Volas jeste Aranžman o unapredjenju saradnje u oblasti odbrane i dodalo da se u njemu "ne pominje" Rusija.

"Predmet Aranžmana je razvoj bilateralne saradnje u oblasti multinacionalnih operacija, vojne obuke i obrazovanja, održavanje bilateralnih vežbi, razmatranje unapredjenja saradnje u kopnenom i vazduhoplovnom domenu i sajber odbrani, jačanje mogućnosti za saradnju odbrambenih industrija i naučno istraživačkih institucija kao i medjusobno pozivanje na godišnje vojne sportske manifestacije i takmičenja", navelo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Rusija se ne pominje ni u zvaničnom saopštenju o poseti Volasa Beogradu, objavljenom na sajtu Vlade Velike Britanije 18. juna.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR