Dostupni linkovi

U Brazilu od posledica COVID-19 umrlo 500.000 ljudi



U poslednjih nedelju dana u Brazilu je dnevno potvrđivano prosečno 70.000 slučajeva novozaraženih
U poslednjih nedelju dana u Brazilu je dnevno potvrđivano prosečno 70.000 slučajeva novozaraženih

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom u Brazilu premašio je 500.000, što ovu državu čini drugom na svetu po broju umrlih.

Virus nastavlja da se širi dok predsednik Jair Bolsonaro odbija da podrži mere poput fizičke distance, a Institut zdravstva Fiocruz navodi da je situacija "kritična" te da je samo 15 posto stanovništva primilo vakcinu.

Bolsonara su oštro kritikovali zbog nesprovođenja koordiniranog nacionalnog odgovora i zbog njegovog skepticizma prema vakcinama, zatvaranju i zahtevima za nošenje maski. Predsednik Brazila je govorio da bi uticaj zatvaranja na privredu "mogao da bude gori od virusa".

Dok predsednik tvrdi da je učinio sve što je mogao kako bi nabavio vakcine iz nekoliko zemalja, opozicija ga optužuje za odlaganje narudžbina vakcina iz političkih razloga, jer je dosledno umanjivao težinu pandemije.

U poslednjih nedelju dana dnevno je potvrđivano prosečno 70.000 slučajeva novozaraženih, dok stručnjaci upozoravaju da bi početak zime na južnoj polulopti sljedeće sedmice mogao da rezultira još većim brojem zaraženih, javlja BBC.

Hiljade ljudi širom Brazila protestovali su 19. juna protiv vlade Bolsonara zahtevajući ubrzanje programa vakcinacije jer se mnogi gradovi bore s nedovoljnim brojem doza.

Samo su Sjedinjene Američke Države prijavile više smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom od Brazila.

XS
SM
MD
LG