Dostupni linkovi

Novi premijer Izraela osudio izbor Raisija za predsednika Irana


Naftali Bennett
Naftali Bennett

Izrael je osudio izbor Ebrahima Raisija za novog predsednika Irana, navodeći da bi njegov režim bio brutalan.

Ebrahim Raisi, koji je pobedio na izborima 19. juna, je glavni iranski sudija ultrakonzervativnih stavova. Nalazi se na listi američkih sankcija zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Novi izraelski premijer Naftali Benet (Bennett) izjavio je da izbor Raisija predstavlja znak za strane sile da se "probude" pre dogovora o iranskom nuklearnom programu.

Opisujući Raisija kao "najekstremnijeg predsednika" izabranog u Iranu od revolucije 1979. godine, izraelska diplomatija je 19. juna uveče saopštila da bi njegova pobeda trebalo da izazove "ozbiljnu zabrinutost" u svetu.

Benet, koji je nasledio Benjamina Netanjahua na mestu premijera, izjavio je da Raisija nije izabrao "iranski narod, već ajatolah Hamnei".

"Izbor Raisija je signal za sile da se probude, možda signal u poslednjem trenutku, pre povratka na nuklearni sporazum. Taj signal bi trebalo da im omogući da shvate s kim imaju posla", rekao je Benet.

U Beču su u toku pregovori o oživljavanju međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu posle istupanja SAD iz tog dogovora.

Glavni iranski pregovarač Abbas Aqaqchi izjavio je da će se nakon razgovora 20. juna vratiti u Teheran na konsultacije.

"Sada smo bliži dogovoru nego ikad, ali ostaju neke razlike u stavovima koje se ne mogu lako prevazići i to nije lak posao. Zato se večeras vraćam u Teheran", rekao je Aqaqchi.

Raisi je u predizbornoj kampanji obećao da će biti predan dogovoru koji nudi olakšanje sankcija u zamenu za značajna ograničenja iranskih nuklearnih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG