Telegraf: Britanija pomaže Srbiji da se odupre "malignom uticaju" Rusije 1Foto: Printtscreen (www.telegraph.co.uk)

Britanski ministar odbrane Ben Volas potpisao je sporazum sa svojim srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem, kako bi pomogao Srbiji da se “suprotstavi malignom uticaju Rusije”, piše londonski list Telegraf.

Kako se navodi u tekstu, Volas je potpisujući taj “istorijski” dogovor kazao da Britanija želi da Srbija “bude za glavnim stolom”, kao i da je u “bezbednosnom interesu” Ujedinjenom Kraljevstvu da bude “angažovano u razvoju situacije na postjugoslovenskom prostoru”.

S druge strane, na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane Srbije navodi se da su dvojica ministara potpisala Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, ali se ni jednom rečju ne pominje Rusija, niti “maligni uticaj” te države.

Telegraf napominje da se tokom prve posete jednog britanskog ministra odbrane Srbiji Volas susreo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Stefanovićem. U izjavi ovom londonskom listu britanski ministar odbrane je poručio da garantuje Srbiji “našu pažnju i podršku jer želimo da nam se pridruži za glavnim stolom”.

– U našem je interesu da pomognemo državama poput Srbije da se odupru malignoj aktivnosti i uticaju. Na mestima na kojima vidimo aktivnost drugih naroda, koji slabe te države, podrivaju ih ili nastoje da manipulišu njima, naravno,  u našem je interesu da se tome odupremo (i) da podržimo ove države, naveo je Volas. On je napomenuo da Britaniju “ne brine” to što Srbija ima prijateljske odnose i sa Rusijom jer je “Srbija vojno neutralna”. U tom kontekstu, poručio je da UK  “ne tera Srbiju da se opredeli, niti joj govori šta treba da radi”, već “želimo najbolju sigurnost za narod Srbije, ali i dalje nam je potrebno da podelimo teret”.
Potpisujući sporazum, ministar Stefanović je izjavio da novi dokument o odbrani predstavlja odraz “podeljene istorije iz dva svetska rata, u kojima smo bili najbliži saveznici”.

– To je “kruna” obnovljenog partnerstva sa Velikom Britanijom, rekao je on, izražavajući nadu da će britanski premijer Boris Džonson uskoro posetiti Srbiju.
Telegraf takođe citira neimenovanog visoko pozicioniranog srpskog vojnog zvaničnika koji je ocenio da je navedeni sporazum sa Britanijom “šansa da se resetuje odnos koji je u bliskoj prošlosti bio problematičan”. Kako se objašnjava u tekstu, “posleratna Jugoslavija”, čiji je Srbija bila deo, “prigrlila” je komunizam i okrenula se Sovjetskom Savezu, iako nikada nije postala njegova “puna članica”, a srpsko-britanski odnosi najniže su pali 1999, “kada su se britanski vojnici pridružili bombardovanju kako bi se srpska vojska potisnula s Kosova, poluautonomne pokrajine na jugu države”.

Navodi se i da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008, “koju su priznale Britanija, SAD i mnoge druge države, ali Srbija ima značajnu globalnu podršku, uključujući rusku, u protivljenju nezavisnom Kosovu”. Prema oceni Telegrafa, “ovo pitanje je glavna prepreka pridruživanju Srbije EU, i, moguće, NATO-u, iako je ova država u zvaničnim razgovorima, i ima tople odnose, sa obema organizacijama

Volas je ukazao i kako uočava “prošireno i stalno angažovano vojno i diplomatsko prisustvo Britanije kao otelotvorenje globalne Britanije”, kao i da primećuje “rastuće partnerstvo sa Srbijom”. “Srbija je umnogome doživela tranziciju u proteklih 20 godina, prihvatajući otvorenu liberalnu demokratiju”, izjavio je on.
Prema rečima britanskog ministra odbrane, “snaga koja nam je svima potrebna da zaštitimo naše vrednosti biće stečena putem savezništva – ako niste u istoj prostoriji, ne možete graditi ova savezništva”. Volas je ocenio da Srbija sprovodi reforme u vezi sa borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala. Kako je napomenuo:”Predsednik Vučić želi da se nastavi naš odbrambeni aranžman i saradnja, on želi da razmotrimo šta još može da bude učinjeno… mi to, takođe, želimo”.

„Platinasti vuk”
Volas se osvrnuo i na učešće sedamdesetak britanskih vojnika na multinacionalnoj vojnoj vežbi “Platinasti vuk”, čiji je domaćin bila Srbija. On je naglasio da je kontigent UK, posle kontigenta Srbije,  bio najbrojniji od 11 država učesnika.

Stefanović:Ne moramo da se opredeljujemo
Stefanović je govoreći o angažovanju srpske vojne policije na Kipru, koji  rade zajedno sa britanskim snagama u toj državi, kazao:”Želimo da budemo od pomoći. Želimo da budemo partner i vi možete da se oslonite na srpske vojnike. Svet se menja, pretnje se menjaju, morate se prilagoditi… Povodom vojnih vežbi sa Rusijom i Belorusijom, srpski ministar odbrane je, između ostalog, naveo:”Srbija je vojno neutralna, tako da ne moramo da se opredeljujemo između Rusije i Zapada sa kime ćemo izvoditi vojne vežbe… Možemo da se obučavamo i sa jednima i sa drugima, i to je naša prednost, jer mislim da možemo da uzmemo najbolje i sa Istoka i sa Zapada kada je reč o obuci, o učenju o taktikama, i mislim da je takođe dobro za vojsku da zna o čemu razmišljaju te vojske, kakve su njihove namere, njihove ideje, kako oni to rade. Stoga, kao vojno neutralna zemlja mi želimo da radimo sa svima kako bi naša vojska bila što profesionalnija”.

Poseta Pranjanima
Volas i Stefanović su takođe posetili memorijalni park “Misija Halijard” u Pranjanima, gde su otkrili spomen tablu posvećenu britanskim avijatičarima i pripadnicima Uprave za specijalne operacije britanskih oružanih snaga, koji su se tokom Drugog svetskog rata borili na području Srbije i koji su spaseni i evakuisani sa ovog prostora u maju 1944. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari