Eriksen će ponovo moći da igra fudbal? VIDEO

Brzom reakcijom vraćen je u život nakon što mu je srce stalo na fudbalskom terenu. Kristijan Eriksen završio je igračku karijeru. Da li će sa uređajem koji mu je ugrađen moći normalno da živi i koliko često sportisti moraju kod kardiologa?

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 20.06.2021.

12:07

Eriksen će ponovo moći da igra fudbal? VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Odlukom lekarskog tima i kardiologa fudbalskom reprezentativcu Danske Kristijanu Eriksenu, nakon što je kolabirao i doživeo srčani zastoj na fudbalskom meču, biće ugrađen ICD uređaj za rad srca (defibrilator).

Kolege koje su bile deo medicinskog tima Danske reprezentacije su inzvranredno ragovale, to je spasilo život ovom mladom fudbaleru, ovo je dokaz da timovi koji su na tim terenima moraju dobro da budu kadar koji može da zaustavi haotičan i nepravilan srčani rad, ali i adekvatno opremljeni za to". rekao je doktor Arsen RIstić.

"Vreme se tu meri u minutima, situacije su da i posle više od 40 minuta srčanog zastoja ljudi oporave do punog zdravalja, samo ako se daje veštačko disanje i masira srce" potvrdio je on za TV Prva.

"Ovde je više dilema koja je to bila prikrivena bolest koja nije prepoznata redovnim kardiološkim pregledima, veoma se retko dešava ovakva situacija gde jedna vrsta nasledne bolesti nije prepoznata u ovakvom medicinskom sistemu, ovde se pojavljuju i druge bolesti kao i kovid".

"Iskusni i kompetentni kardiolozi su prepoznali da se on neće oporaviti, sam defibilator nije prepreka da se neko bavi sportom ukoliko naravno prođe dovoljno vremena od ugradnje, to je aparat koji se ugrađuje ispod kože", potvrdio je on.

Postoje vrhunski sportisti koji se takmiče sa pejsmejkerima, defibrilator je kompleksinije pitanje, jer se ovde ne radi o samom uređaju, uređaj nije prepreka, prepreka je njegova osnovna bolest, ako on ima po život opasne aritmije i stanja koja će se dalje potencijalno komplikovati tako opasnima ritmijama defibrilator će to zaustaviti, ali takva vrsta takmičarskog sporta te aritmije provocira i onda ćemo imati situaciju da se defibrilator uključuje ćešće nego što bi trebalo, on je tu da se ređe uključuje zapravo", izjavio je Ristić.

Opširnije u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: