Foto: AFP, Reuters
Foto: AFP, Reuters

Italijani i Velšani (ne) spremaju biskvit Turcima i Švajcarcima

Vreme čitanja: 5min | ned. 20.06.21. | 11:51

Činjenica je da su Azuri postali prvaci sveta 1982. godine zahvaljujući jednom “biskvitu”, ali ih još uvek peče “biscotto” Šveđana i Danaca na Evropskom prvenstvu u Portugalu. Danas je situacija kompletno drugačija. Italija je već u osmini finala i protiv Velsa joj je dovoljan remi da bi osvojila prvo mesto, dok je Bejlu i drugovima nerešen rezultat dovoljan da bi prošli u nokaut fazu takmičenja, drugi put uzastopno na evrospkoj smotri fudbala. Dakle, pragmatičnost bi nalagala, da je rezultat 0-0, već viđen.

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Italijanima se više ne sviđa “biscotto” ( biskvit na srpskom koji metaforički znači namešten rezultata dva tima na štetu trećeg). Činjenica je da su Azuri postali prvaci sveta 1982. godine zahvaljujući jednom “biskvitu”, ali ih još uvek peče “biscotto” Šveđana i Danaca na Evropskom prvenstvu u Portugalu. Tada je, po mnogima, Italija imala najjaču reprezentaciju u poslednjih 30 godina: praktično tim koji je osvojio dve godine kasnije Mundijal u Nemačkoj, plus Bobo Vijeri i Antonio Kasano. Međutim, zahvaljujući rezultatu 2-2, jedinim koji je slao Azure kući a Skandinavce u četvrtinu finala, završila se neslavno priča Đovanija Trapatonija na klupi Azura. 

Izabrane vesti

Danas je situacija kompletno drugačija. Italija je već u osmini finala i protiv Velsa joj je dovoljan remi da bi osvojila prvo mesto, dok je Bejlu i drugovima nerešen rezultat dovoljan da bi prošli u nokaut fazu takmičenja, drugi put uzastopno na evrospkoj smotri fudbala. Dakle, pragmatičnost bi nalagala, da je rezultat 0-0, već viđen. 

Ipak, i iz tabora Italijanija, kao i Velšana dolaze demantiji i obećanja da će se se voditi žestoka bitka na Olimpiku do poslednjeg minuta. Piše se mnogo o rekordu koji se smeši Robertu Mančiniju: dostizanje predratnog primata Azura Vitorija Poca koji su osvojili dva vezana Mundijala i nanizali 30 mečeva bez poraza.  

Ruku na srce, Mančinija i njegove momke ne tangira mnogo pomenuti rekord koliko želja da nastave trijumfalni hod na ovom Evropskom prvenstvu. Sam Mančini je podvukao da rekordi mnogo ne vrede ako nisu začinjeni trofejima. Takođe, šef stručnog štaba Azura je naglasio da večerašnje promene u timu nisu taktičke prirode već izraz potrebe da se što pametnije iskoriste sve snage i potencijal koji tim ima. 

Antonio Konte je na prethodnom Evropskom prvenstvu u trećoj utakmici, koja nije imala važnost za Italiju, promenio čak osmoricu protimaca i izgubio je taj meč od Republike Irske 1-0. Dodatno opravdanje za Mančinijev tzv. “turnover” je satnica utakmica. U 18 časova je u Večnom gradu pakleno vruće i budući da je Olimpiko pored Tibra, vlažnost vazduha pojačava efekat omorine, a predviđa se da će temperatura, u vreme odigravanja meča, biti između 32 i 33 stepena. 

Italijanska selekcija će biti nešto drugačija od one koju smu videli na prva dva meča protiv Turske i Švajcarske, ali ne tako drastično različita kako se pretpostavljalo. Mančo nema nameru da u potpunosti pretumba tim. Štaviše kičma tima Donaruma - Bonuči - Barela - Žoržinjo je nedodirljiva, bez nje se igra samo kad se mora. 

Dakle, na golu će biti nezamenljivi Donaruma. Italijanskog golmana deli samo 16 minuta da postavi novi rekord u nesavladivosti 997 minuta i da zatim probije i zvučni zid od 1000 minuta bez kapitulacije. Bonuči biti, kao i uvek, komandant i dirigent odbrane. Šansu će pored zamenika kapitena Azura će dobiti mlađani Bastoni, dok će na bekovskim pozicijama igrati Emerson Palmijeri i Toloi. Centralni bek Intera će imati zadatak da zaustavi i neutrališe Gareta Bejla, uz pomoć Emersona Palmijerija

Za razliku od odbrambene linije, srednji red bi trebalo da igra u punom sastavu jer se Marko Verati oporavio od povrede i zauzeće svoje mesto u veznoj liniji. Lokateli će dobiti zasluženi odmor posle odličnog starta i za Mančinija će biti slatka dilema kome da pruži prednost u nastavku Eura: vezisti Sasuola ili PSŽ-a.

Verati je u prethodnih deset godina akumulirao dragoceno međunarodno iskustvu u PSŽ-u i svakako da je to njegova glavna komparativna prednost u odnosu na Lokatelija kome su prethodne utakmice bile vatreno krštenje na velikoj evrospkoj pozornici. Nije isključeno da i Barela dobije predah budući da se radi o igraču koji uvek ostavlja srce na ternu i ne ume da štedi snagu kad se nađe u zelenom pravougaoniku. 

Napad će biti kompletno promenjen: Berardi, Imobile i Insinje će moći da predahnu i da odmorni dočekaju osminu finala. Na Kjezi, Belotiju i Bernardeskiju je da pokušaju da imitiraju Lokatelija i napreve Mančiniju dodatne slatke muke. 

Puno toga se očekuje od Federika Kjeze za koga je večerašnji dvoboj neka vrsta poslednje šanse da uzleti na Evropskom prvenstvu. Mančini je idealan selektor za sina Enrika Kjeze jer je upravo Mančo jedan od igrača koji nije uspeo da pokaže ni trećinu svog raskošnog talenta u dresu reprezentacija. 

Za razliku od Kjeze, Bernardeski tradicionalno pruža bolje partije pod nacionalnom nego klupskom zastavom. Berna je neka vrsta Mančovog džokera, ili talismana, ako hoćete. Nije tajna da Bernardeski ne bi bio pozvan u reprezentaciju da Roberto nije selektor. Sve ono što je Bernardeskiju nedostajalo i nedostaje u Juventsu ima u reprezentaciji: poverenje i jasnu ideju gde i kako treba da igra. 

Andrea Beloti će biti višestruko inspirisan, pošto je spremio specijalnu posvetu za svoju tek rođenu ćerkicu Vitoriju i želi da joj posveti svoj prvi gol na Evropskom prvenstvu. Podsetimo, Italija ne može da računa na povređeni dvojac iskusnih defanzivaca, kapitena Kjelinija i beka Florencija

Pored dve apsolutne zvezde Velšana, Bejla i Remzija, čini se da dvojac na sredini terena Morel - Alen predstavlja pluća i motor tima selektora Pejdža. Remzi je imao dve razočaravajuće sezone u Juventusu, bljsnuo je samo na par utakmica u prethodne dve godine, ali kao i Bejl i Aron se transformiše kada igra u dresu “Zmajeva”. 

Prema najavama, Remzi bi trebalo da ima i važnu ulogu u “kvarenju” igre Azura budući da će imati striktan zadatak da pokriva Žoržinja u fazi postavljanja napada italijanske selekcije. 

Inače, kao i na prethodna dva meča svih 16 hiljada karata je rasprodato za večerašnji meč a broj “maksi ekrana” na trgovima po italijanskim gradovima je utrostručen, što svedoči o “azuromaniji” koja je zahvatila Apeninsko poluostrvo. O eksploziji ljubavi prema nacionalnoj selekciji govore i drugi podaci, od gledanosti utakmica do “klikova” na portalima na vesti i priče vezane za italijansku selekciju. 

ITALIJA (4-3-3): Donaruma - Di Lorenco (Toloi), Bonuči, Bastoni, Emerson Palmijeri - Barela (Pesina), Žoržinjo, Verati - Kjeza, Beloti, Bernardeski 

VELS (4-2-3-1): Vard - Roberts, Mefam, Rodon, Dejvis - Morel, Alen - Bejl, Remzi, Džejms - Mur 

EVROPSKO PRVENSTVO, GRUPA A, 3. KOLO

Nedelja

18.00: (1,62) Italija (3,60) Vels (6,75)

18.00: (1,80) Švajcarska (3,60) Turska (4,60)



tagovi

Euro2020fudbalska reprezentacija ItalijeFudbalska reprezentacija Velsareprezentacija Velsa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara