Dostupni linkovi

Projekcije: Konzervativci vode na regionalnim izborima u Francuskoj


Izbori predstavljaju test za buduće kandidate na izborima šefa države u proleće 2022. godine
Izbori predstavljaju test za buduće kandidate na izborima šefa države u proleće 2022. godine

Konzervativna degolistička stranka Republikanci ostvarila je najbolje rezultate na regionalnim izborima u Francuskoj, dok je krajnje desni Nacionalni fron Marin (Marine) Le Pen ostvario slabije rezultate od očekivanih, pokazuju projekcije agencija za istraživanje javnog mnjenja.

Tri agencije su procenile da su Republikanci dobili između 26 i 28 odsto glasova, a da su iza njih stranka Le Pen, Socijalistička partija sa saveznicima, Zeleni i, na petom mestu, partija Republika u pokretu predesednika države Emanuela Makrona (Emmanuel Macron).

Regionalne izbore, na kojima se stranke nadmeću u lokalnim pitanjima, mnogi vide kao ključni test uoči predsedničkih naredne godine.

Ankete su predviđale loš rezultat Makronove stranke, kojoj nedostaje snažna baza birača na lokalu, a na ishod je uticalo i nezadovoljstvo građana načinom na koji je vlada upravljala krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

Stranke koje osvoje više od deset odsto glasova idu u drugi krug, zakazan za 27. jun.

Ključno pitanje pred drugi krug biće da li su birači i dalje ujedinjeni u nastojanju da spreče dolazak Le Pen na vlast, kao što su bili u ranijim izbornim ciklusima.

Prvi krug regionalnih izbora obeležila je izrazito niska izlaznost, manja od 34 odsto.

Francuzi su 20. juna birali vlast u 13 regiona u zemlji i u dve prekomorske teritorije. U njihovoj nadležnosti su uglavnom lokalna pitanja, poput saobraćaja, škola i infrastrukture.

Političari, međutim, koriste te izbore kao priliku da pridobiju pristalice za predsedničke izbore u aprilu 2022. godine, na kojima se očekuje dominacija Le Pen i Makrona.

XS
SM
MD
LG