Igor Kokoškov sa ekipom u Atini (©Hellenic Basketball Federation)
Igor Kokoškov sa ekipom u Atini (©Hellenic Basketball Federation)

Treća audicija za kvalifikacije: Kokoškov testira protiv Grčke, Pitino odmarao četvoricu za derbi

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.06.21. | 11:02

Po povratku u Beograd Srbiju čeka još jedan duel s Meksikom, u međuvremenu se čekaju najveće zvezde

Poslednji dan tradicionalnog pripremnog turnira Akropolis kup donosi ujedno i najveću poslasticu. Derbi susret između krnjih sastava Srbije i Grčke (RTS, 19.00) bar donekle bi trebalo da razjasni koliko su Orlovi spremni za predstojeći kvalifikacioni turnir u kojem bi Igor Kokoškov ipak trebalo da pojačan sastav.

19.00: (4,40) Grčka (17,0) Srbija (1,25)

Izabrane vesti

Zbog toga se na utakmicu s tradicionalno nezgodnim protivnikom gleda kao na pretposlednju audiciju uoči kvalifikacija kada bi ekipa trebalo da izgleda značajno drugačije jer se očekuje da protiv Dominikanske Republike i Filipina zaigraju još kapiten Miloš Teodosić, zatim MVP Evrolige Vasilije Micić, te tandem visokih krila Vladimir LučićNikola Kalinić. Sve će biti mnogo jasnije po povratku ekipe u Beograd, kada će selektor Kokoškov da preseče i odluči tačno na koga računa.

Srbija je dosad odnela dve rutinske pobede, mada je ishod najmanje važan stručnom štabu s obzirom na sve realne okolnosti. Razlika od 37 poena protiv Meksika mnoge je samo naterala da se zapitaju kako je to Grčka pobedila sa samo tri poena (101:98), iako je Rik Pitino na tom prvom meču računao na, po imenima, jači sastav nego sledećeg dana protiv Portorika kada su Heleni slavili posle preokreta u završnih pet minuta. Selektor Grčke je namenski za susret protiv Srbije odmarao kvartet dobro poznatih imena - Jorgos Papajanis, Lefteris Bohoridis, Janulis Larencakis i Haris Janopulos. Očekuje se da će svi oni zaigrati u kasnim popodnevnim satima protiv Orlova.

“Pokazali smo karakter protiv Portorika, ali u susretu sa Srbijom moramo da budemo najbolji u odbrani i napadu. Suočavamo se sa ekipom koja ima masu, dubinu sastava, talenat i ozbiljan kvalitet na gotovo svakoj poziciji. Ta utakmica reći će nam mnogo o tome gde se mi nalazimo, biće najbolja priprema za turnir u Kanadi“, izjavio je Rik Pitino.

Grčka se dugo mučila protiv Portorika. Šuterski su Heleni daleko od takmičarske forme, a šuterski je izgledala dosta slabo. U jednom trenutku imali su 1/19 sa distance, a utisak su neznatno popravili sa tri uspešna hica bukvalno u završnim minutima susreta. Kostas Adetokunbo ostavio je najbolji utisak i on je posle utakmice izjavio jasno da se nada odlasku u Kanadu na kvalifikacije. Minute su dobro iskoristili Dinos Mitoglu, Janis Atinau i Vasilis Kavadas, dok je Kostas Slukas potvrdio da je jedna od najvažnijih karika reprezentacije, kakav god da je tim. A u njemu sada nema Vasilisa Spanulisa, Nika Kalatesa i Jorgosa Printezisa.

U sastavu Srbije neće biti nikakvih promena s obzirom da je Kokoškov put Atine krenuo sa samo 12 igrača. Dobre su vesti da Nikola Milutinov radi pod budnim okom struke, ali nije realno očekivati da će igrati u kvalifikacijama zbog dugog i još nepotpunog oporavka od operacije ramena, nedostatka minuta i jednostavno želje trenera da ne rizikuje sa njim, već da proba da ga sačuva za Olimpijske igre u slučaju da Srbija obezbedi plasman.

Nacrt tima koji će se od 29. juna do 4. jula načelno postoji, sve oči su uprte ka Filadelfiji gde Atlantu Bogdana Bogdanovića u noći između nedelje i ponedeljka čeka majstorica polufinala Istoka sa Seventisiksersima – ne zna se da li će srpski reprezentativac igrati taj meč zbog bola u kolenu –, ali je fokus svakako na onima koji su već na ovoj strani Atlantika pošto su namenski dobili odmor od Akropolis kupa kako bi svežiji ušli u završnicu priprema.



tagovi

Igor KokoškovRik Pitinokošarkaška reprezentacija SrbijeAkropolis kupkošarkaška reprezentacija Grčke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara