Ben Vajt i Džejdon Sančo (©Reuters)
Ben Vajt i Džejdon Sančo (©Reuters)

Zašto ne igra Džejdon Sančo?

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.06.21. | 10:46

Englezi neefikasni, a krilni napadač bez minuta

Mogao bi Džejdon Sančo već za koji dan - po saznanjima engleskih i nemačkih novinara - da postane najskuplji engleski fudbaler, jer je krilni napadač Borusije Dortmund pred vratima Mančester junajteda za navodnih 90 i kusur miliona evra, ali to ne zanima mnogo Gereta Sautgejta.

KVOTE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Izabrane vesti

Iako je finiš sezone odigrao u odličnoj formi, 21-godišnji Sančo nije u prvom planu svog selektora. U dosadašnja dva kola Evropskog prvenstva nije upisao ni minut na terenu. Protiv Hrvatske ga, čak, nije bilo u protokolu, dok je duel sa Škotskom proveo na klupi za rezervne igrače. Imalo bi to smisla da Engleska dominira i rešeta mreže svojih rivala, ali to nije slučaj. Hrvatska je savladana 1:0, dok su u duelu sa Škotima izostali golovi (0:0).

Pitaju se stoga, doduše više u Nemačkoj nego u Engleskoj, zašto u timu nema igrača koji je prošle sezone bio jedan od najboljih u timu iz Dortmunda i sa osam golova i 12 asistencija u 26 utakmica među najzaslužnijima za osvojen Kup i treće mesto na tabeli Bundeslige.

"Tim koji dvaput izostavi Sanča mora da je fenomenalan u napadu", ironično je konstatovao ugledni nemački sportski novinar Rafael Honigstajn.

Sautgejt je za prve dve utakmice Evropskog prvenstva izabrao identičnu napadačku trojku: Kejna u špicu, Sterlinga levo, a Fodena desno, ali nije se to pokazalo kao idealno rešenje. Posebno ne u susretu sa Škotskom, u kom je jedina šansa iz igre stvorena posle greške protivničkog igrača Skota Mektominija. Pomenuta trojka razmenila je ukupno 62 dodavanja, od kojih je samo jedno dovelo do šuta ka golu gostiju.

Tek ulaskom Džeka Griliša živnuo je napad Engleza, ali sjajni vezista Aston Vile nije naišao na podršku saigrača u svojim zamislima, pa su Škoti uspeli da neutrališu svaki njegov pokušaj da kreira napad za gol.

Ostrvski mediji prstom uglavnom upiru na indisponiranog Harija Kejna, koji deluje kao da više razmišlja o tome gde će nastaviti karijeru nego što je koncentrisan na teren, ali ističe se i nedostatak kreacije u ofanzivnim akcijama, a to je nešto čemu Sančo može da doprinese.

Mladi fudbaler Borusije je po statistici koju je objavio Dejli Mejl najkonkretniji krilni napadač Engleske. Prosečno po utakmici svojim driblinzima ili dodavanjima donosi pet šuteva ka golu po utakmici, asistenciju beleži u svakom drugom meču, a progresivnih pasova, kojima ekipa osvaja prostor ka protivničkom golu, ima 6,5 po meču. Statistički gledano, najbliži mu je Griliš, pa je možda trenutak da Sautgejt nešo promeni za duel sa Česima, koji će odlučivati o prvom mestu Grupe D.

Mada, ta pozicija u osmini finala donosi duel sa drugoplasiranim timom Grupe F, u kojoj su Francuska (4 boda), Nemačka (3), Portugal (3) i Mađarska (1), dok drugo mesto znači okršaj sa drugoplasiranim iz Grupe E, u kojoj su Švedska (4), Slovačka (3), Španija (2) i Poljska (1).

Videćemo kojim će putem Englezi. I sa kojim igračima.

Selektor Sautgejt je nedavno o Sančovom statusu diplomatski izjavio da je u konkurenciji sa ostalim igračima.

"Imamo neka eksplozivna rešenja, a mnogi od njih su mladi igrači koji se po prvi put susreću sa ovako velikim takmičenjem. Džejdon je u toj grupi. Dobro je trenirao prethodnih dana i naravno da je u konkurenciji sa ostalim igračima", rekao je Sautgejt.


tagovi

Džejdon SančoGaret SautgejtEuro2020

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara