Kroz sistem obrazovanja Srbije prošlo 4.500 migranata 1Ilustracija Foto: EPA/PETER KLAUNZER

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas povodom Svetskog dana izbeglica, da je kroz sistem obrazovanja Srbije sukcesivno prošlo više od 4.500 učenika migranata.

„U maju 2021. godine učenici migranti uključeni su u 20 osnovnih i devet srednjih škola, a obrazovanjem je obuhvaćeno 85 odsto migrantske populacije školskog uzrasta“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u školskoj 2020/21. godini obrazovanje učenika migranata ne odstupa od obrazovanja ostalih učenika u sistemu, koje je u velikoj meri uslovljeno epidemiološkom situacijom i odvija se onlajn i kombinovanom nastavom.

Kako je navedeno, za učenike migrante i tražioce azila održano je više od 10.000 dopunskih časova, organizovano 60 poseta bibliotekama, obezbedjena je vršnjačka podrška u učenju i više od 1.000 užina, 1.550 komada odeće i obuće, 500 knjiga i udžbenika, 650 kompleta školskog pribora.

Obučeno je više od 4.000 vaspitača, nastavnika, direktora i stručnih saradnika, više od 60 škola podržano je kroz grantove, izradjeno više od 3.000 individualnih planova podrške za učenike migrante, 115 planova podrške na nivou škole, dodalo je ministarstvo.

Prema navodima ministarstva školama i nastavnicima podršku pružaju mentori, savetnici/spoljni saradnici koji održavaju redovnu komunikaciju sa predstavnicima Кomesarijata za izbeglice i migracije.

„Ministarstvo dobija podršku od Evropske komisije, a partnerstva su ostvarena sa Medjunarodnom organizacijom za migracije (IOM), UNICEF-om i drugim medjunarodnim i civilnim organizacijama“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je podsetilo da trenutno u svetu ima 80 miliona prisilno raseljenih osoba, izbeglica, interno raseljenih lica, tražilaca azila, što čini 1 odsto celokupnog čovečanstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari