');
Najnovije vesti
Blic Premium

"Tolstoj je kao trogodišnji starac pošao u Novi Sad kako bi Evropi otkrio da je Isus bio Srbin"

U četvrtak mi je iz štampe izašao Edip u dupku. A Edip je jedno starmalo derište od tri godine koje je u obdaništu napastvovalo vaspitačicu, pa je vraćen kući u Šilerovu, u Zemun i strpan u dubak, i to sa nanogicom! Od silna vremena, trogodišnji Edip počinje da čita sve i svašta, pa i Ničea i Кjerkegora, a usput, počinje da piše i roman za decu mlađu od tri godine, ne bi li ih upozorio da ih u obdaništu čeka novi zakon o seksualnom vaspitanju po kome, već, u sedmoj godini, mogu da odluče da li će biti istopolni kad odrastu ili će ostati osobe koje će da se zanimaju za suprotne polove.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Lav Tolstoj Foto: Albert Harlingue / Roger Viollet / Profimedia
Lav Tolstoj

Ali, onog dana kada je Edip izašao iz štamparije, čitao sam knjigu Pavela Basinskog Lav Tolstoj: Bekstvo iz raja. I, gle, šta ću da pročitam?! Tolstoj je, za svoj 81. rođendan, izjavio da je, on, upravo, "napunio tri godine na kub, to jest, na četvrti stepen"! Pritom je dodao:

"Кada bih stvarao ljude, ja bih stvarao starce koji bi, postepeno, postajali deca."

Tolstojevi ukućani posle ovakvih izjava su se, i te kako, zabrinuli što je počeo da izgovara "dečje mudrosti" i počeli su da brinu za njegovo duševno zdravlje, ali bez potrebe.

Da, da, Tolstoj je znao da je dete od tri godine mudrije od starca i verovatno je znao da se u trećoj godini detetu fontanela na temenu zatvara i da tada prestaje da prima božanska znanja iz svemira i da detetu samo preostaje da do kraja života osvešćuje znanja koja je kroz fontanelu dobilo.

Piše: Dragan Jovanović
Foto: Jugoslav Vlahovic / RAS Srbija
Piše: Dragan Jovanović

Ove Tolstojeve mudrosti su, pak, razumljivije kada se zna da je, pod stare, dane, postao budista. Jer, i Buda je bio trogodišnji starac koji je u sebi "probudio" znanja koja je do treće godine primio kroz fontanelu.

A Lav Nikolajevič nas obaveštava šta je uoči 81. rođendana sanjao:

"Sa bratom Sergejom pošli smo u lov, a ja sam, umesto puške, nosim klarinet! I dolazimo do mora, a Sergej me tera da 'pucam' iz klarineta na brodove, a ja vidim da su to labudovi! Ali, ipak, stavljam pisak klarineta u usta da 'pucam', ali nemam snage da dunem u klarinet."

К. G. Jung, moj guru iz Švice taj san tumači ovako:

"Ako si, na dan kada je tvoj Edip izlazio iz štampe, čitao Basinskog koji svedoči da je Tolstoj za 81. rođendan rekao da ima tri godine, to jasno govori da je Lav Nikolajevič tebi prepustio da napišeš dečji roman koji će mnoge uznemiriti."

Naravno da sam se, još u četvrtak, stvorio u Beogradu, a onda sam sa mojim prijateljima Aleksandrom i Vekom natovario Edipa u dupku u njihov "volvo" i krenuli smo na jug. Ali, prošli smo pored Bele Palanke i nastavili do Pirota, tačnije do Pokrevenika iznad koga je vidikovac Smilovica odakle se, kao na dlanu, vide Stara planina i Zavojsko jezero.

A ko se popne na Smilovicu, taj ne samo da se seti šta je sa tri godine primio s neba, nego se seti da je tu, na Staroj planini, Bog napravio prvog čoveka, to jest Šopa, a onda sišao na Dunav da opere ruke od gline. Ah, kako se toga jasno sećam kao da je bilo juče! Jer, vreme je sposobno, ako si spreman, da ti sve važne događaje, začas, privuče...

Jedva smo se od Smilovice rastali, jer zna da te čvrsto uz sebe veže. Ali, sunce je već padalo ka zapadu, a Edipa u dupku trebalo je smestiti u Vidovu.

A moja Crna ovako mudruje:

"Još jednom se pokazuje da između tebe i Tolstoja postoji neka tajna veza. Uostalom, ko, sem tebe, sme da kaže da je Tolstoj, kao trogodišnji starac, pošao za Srbiju, da u Novom Sadu provede poslednje godine života i da Evropi objavi da je Isus bio Srbin koji je kod oca, Aleksandra Velikog, proveo detinjstvo i mladost u dalekoj Indiji."

AUTOR: DRAGAN JOVANOVIĆ