Dostupni linkovi

Zatvorena birališta u Jermeniji


Tenzije su porasle nakon višemesečne političke krize podstaknute porazom jermenskih snaga u šestonedeljnom ratu sa Azerbejdžanom
Tenzije su porasle nakon višemesečne političke krize podstaknute porazom jermenskih snaga u šestonedeljnom ratu sa Azerbejdžanom

U Jermeniji su zatvorena birališta na vanrednim parlamentarnim izborima, koje je raspisao premijer Nikola Pašinjan zbog nezadovoljstva građana posle poraza u sukobu sa Azerbejdžanom oko oblasti Nagorno Karabaha.

Prvi rezultati očekuju se kasno 20. juna, ali konačni ishod izbora možda neće biti poznat danima ili čak nedeljama.

Centralna izborna komisija saopštila je da je odziv birača bio 49,4 odsto.

Na izborima je učestvovala 21 stranka i četiri koalicije.

Pašinjan (46), koji je 2018. godine postao premijer posle mirnih protesta protiv korumpirane elite, suočava se sa bivšim predsednikom Robertom Kočarijanom (66), rivalom koji ga kritikuje za nedostatak političkog iskustva.

Ankete ukazuju na tesnu trku između Pašinijanove stranke i političkog saveza Kočarijana.

Tenzije u Jermeniji porasle su nakon višemesečne političke krize podstaknute porazom jermenskih snaga u šestonedeljnom ratu sa Azerbejdžanom u jesen 2020. godine.

Pašinjan je raspisao izbore kao odgovor na proteste opozicije i neslaganje u državi zbog vođenja rata koji je završen u novembru 2020. mirovnim sporazumom uz posredovanje Moskve.

Krhkim sporazumom Azerbejdžanu je ustupljena kontrola nad velikim delovima oblasti Nagorno-Karabah i okolnim oblastima koje su kontrolisale jermenske snage od rata ranih devedesetih.

U Jermeniji je taj poraz izazvao nezadovoljstvo stanovništva i političku krizu.

XS
SM
MD
LG