20. jun  2021. 08.23  →  20.11 | Izvor: RTV (Marko Kulić)

Frtalj maraton: Bubnjević i Živić trijumfovali na 10,5, Stajić i Kruščić na 5 km

NOVI SAD -

Za razliku od ranijih izdanja maratona i polumaratona, Novi Sad je danas bio domaćin manifestacije pod simboličnim nazivom "Frtalj maraton", zbog činjenice da su održane trke na 10,5 i pet kilometara.

video icon

Tradicija koja traje od 1993. kada je reč o Novosadskom maratonu, nastavljena je i ove godine pod nešto izmenjenim okolnostima usled pandemije virusa korona. Glavni deo programa bila je trka koja i označava frtalj, odnosno četvrtinu standardne maratonske rute od 42 kilometra. Na deonici od 10,5 kilometara trijumfovali su Novosađanka Ksenija Bubnjević u ženskoj konkurenciji i Branislav Živić iz Kikinde u muškoj.

frtalj, maraton

Pobednici na pet kilometara su Aleksandar Stajić iz atletskog kluba Apatin kod muškaraca, odnosno Novosađanka Ivana Kruščić kod žena iz trening centra Inviktus. Treba istaći da je ukupno na obe deonice "Frtalj maratona" učestvovalo više od 300 trkača.

Kod manifestacija koje zahtevaju visok nivo kondicije, uvek je zanimljiivo čuti koji učesnik je najstariji. Maraton je obeležio i trkač koji ima 86 godina sa velikim iskustvom u sportu.

Organizacija samog maratona je bila takva da se usled skraćene rute trčalo duž keja preko Bulevara Cara Lazara do Tehnološkog fakulteta, a zatim bi se učesnici okretali ponovo ka keju.

Onaj ko se prijavio da istrči 10,5 kilometara, sve to je morao da uradi dva puta. Sve komplikacije izazvane virusom korona nisu sprečile da se i takav skaraćeni maraton vrati svom starom sjaju.

Program ovogodišnjeg Novosadskog frtalj-maratona dovoljno govori o tome da se masovne sportske manifestacije polako vraćaju u svoj normalni tok i da ćemo narednom periodu moći da gledamo i onu svima nama poznatu maratonsku rutu od 42 kilometra.

Srodne vesti