"Opaki zlikovac" pobegao iz zatvora 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Na današnji dan pre 110 godina, dnevni list Mali žurnal objavljuje vest pod naslovom „Bekstvo Đorđa Mitrovića – opakog zlikovca“.

Mali žurnal je 20. juna 1911. godine pisao o zavtvoreniku Đorđu koji je pobegao iz zatvora u Smederevu, a u tome su mu pomogli „pritvorenici slobodnjaci – Đorđev brat Raja i Živko – koji su se nalazili u pritvoru za razna istupna dela“.

Đorđe je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog krađa, obijanja dućana i sklonosti ka „pokvarenom životu“, a tri godine nakon izlaska iz zatvora je odgovarao za ubistvo jednog policajca iz Palanke, zbog čega je bio u pritvoru.

„Nalazeći se u pritvoru kod sreske vlasti, a znajući da će biti osuđen, Đorđe se odluči na bekstvo. Noću između 15. i 16. juna, Đorđe je uz pomoć gore pomenutih slobodnjaka otšrafio mutere na vratima apsane iznutra“, piše Mali žurnal.

"Opaki zlikovac" pobegao iz zatvora 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

On je zatim svoju košulju uvio oko nogu na kojim su se nalazili okovi, a ona dvojica koja su se nalazila ispred ćelije, a koje je sam načelnik tu postavio, „poskidaše sve tri teške reze i Đorđe se nađe na slobodi“.

„Ne znajući kud ide onako u mraku, naiđe na jednu rupu duboku tri metra i tu je nehotice upao, od čega postoje još vidni tragovi“.

U toj rupi je kasnije nađena turpija i ključ, pomoću kojih je uspeo da se oslobodi okova sa nogu, koje mu je dostavio njegov brat pre bekstva.

„Mali žurnal“ je pisao da se istraga tada još uvek vodila i da će se potera nastaviti.

„Uopšte misli se da će Đorđe biti ubrzo uhvaćen, jer se morao pri padu u onu rupu teško povrediti“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari