Vesti

0

Sudjenje Salihu Mustafi za ratni zločini na Kosovu počinje u Hagu u septembru

Autor: AP

Izvor: Beta

Sudjenje Salihu Mustafi za ratni zločini na Kosovu počinje u Hagu u septembru

Izvor: Pixabay

Suđenje bivšem komandantu gerilske albanske Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optuženom za ratne zločine tokom rata 1990-ih godina, počeće u septembru u Hagu, saopštio je danas specijalni sud za zločine OVK.

Salih Mustafa, bivši komandant OVK, prvi je kome će suditi taj sud koji je takođe optužio bivšeg kosovskog predsednika (2016-2020.) Hašima Tačija.

Mustafa je optužen za proizvoljno pritvaranje, okrutno postupanje i mučenje najmanje šest civila u centru za pritvor u aprilu 1999. godine u mestu Zlaš na Kosovu i ubistvo zatvorenika.

Kao pripadnik OVK bio je aktivan tokom rata na severnom Kosovu. Zatim je bio na čelu obaveštajnih službi Kosovskih bezbednosnih snaga koje su nastale od OVK kada je ta vojska demilitarizovana.

Suđenje Mustafi počeće 15. septembra govorom tužioca i branioca žrtava, rekao je sud. Prvi svedoci biće saslušani od 20. septembra.

Bivši kosovski predsednik i bivši politički lider OVK Hašim Tači koji je podneo ostavku 5. novembra 2020. posle podizanja optužnice protiv njega, i još trojica su takodje optužena za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti 1998. i 1999. Datum njihovog suđenja još nije poznat.

Specijalni sud za Kosovo (KSC) je telo po kosovskom zakonu, sastavljeno od međunarodnih sudija i zaduženo za istragu zločina koje je OVK počinila tokom i posle sukoba, uglavnom protiv Srba, Roma i protivnika kosovske gerile.

Osnovan 2015. godine, taj specijalni sud je smešten u Holandiji da bi zaštitio svedoke izložene pritiscima i pretnjama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR