Više od 1.000 žena demonstriralo u Istanbulu protiv povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Više od 1.000 žena iz raznih delova Turske demonstriralo je danas u Istanbulu protiv odluke predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da Turska napusti Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Erdoganov ukaz od 20. marta o povlačenju Turske iz tog sporazuma, poznatog kao Istanbulska konvencija, šokirao je mnoge u zemlji i inostranstvu.

Konvencija zahteva od vlada da usvoje ili prilagode zakone kojima se kažnjava nasilje u porodici, uključujući silovanje u braku i sakaćenje genitalija žena

Učesnice protesta u azijskom delu Istanbula nosile su transparente s natpisom „Istanbulska konvencija pripada nama“.

Predstavnice organizacija za zaštitu žena navele su da će „nastaviti borbu svim sredstvima“, bez obzira da li će uspeti da izdejstvuju povlačenje odluke o napuštanju Konvencije.

Više od 1.000 žena demonstriralo u Istanbulu protiv povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije 2
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Novi protest je zakazan za 1. jul, kada na snagu stupa Erdoganova odluka o napuštanju Konvencije.

U Turskoj je prethodne decenije zabeležen rast broja ubistava žena, a povlačenje je izazvalo gnev organizacija za zaštitu ženskih prava i kritike od Evropske unije, SAD i Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava.

Zbog napuštanja Konvencije, prethodnih meseci su širom Turske protestovale žene koje se tim potezom osećaju ugroženo u zemlji sa dominantnim patrijarhalnim vrednostima.

U Turskoj je prošle godine ubijeno više od 300 žena, prema podacima inicijative „Zaustavićemo ubistva žena“.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 38 odsto žena u Turskoj navelo je da su najmanje jednom bile žrtve nasilja u porodici, dok je evropski prosek oko 25 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari