VIDEO: IBM predstavio novi kvantni računar, smešten u ogromnoj staklenoj kocki

Kompanija IBM je predstavila novi i jedan od najmoćnijih evropskih kvantnih računara "Q System One".
VIDEO: IBM predstavio novi kvantni računar, smešten u ogromnoj staklenoj kocki
Foto: Pixabay
Ovaj kvantni računar smešten je u Ehningenu, oko 20 kilometara jugozapadno od Štutgarta, u pokrajini Baden-Vurtemberg, a računarom će upravljati nemački istraživački institut Fraunhofer koji je i kupac računara.
 
Fraunhofer je vodeća evropska istraživačka organizacija orijentisana na aplikacije s više od 80 istraživaških objekata, uključujući 75 institucija u celoj Nemačkoj i imala je ekskluzivni pristup IBM kvantnom sistemu kojim od januara 2021. godine upravlja američki gigant i u Nemačkoj, na lokaciji Ehningen, prenosi Sputnjik.
 
Namena novog kvantnog računara je da pruži kvantni hardverski pristup hiljadama istraživača u Nemačkoj i u Evropi.
 
Nemački razvojni plan za kvantni računar podrazumeva saradnju s ključnim evropskim partnerima na strateškim projektima poput OpenSuperQ-a koji se koristi za izradu kvantnog računara otvorenog koda.
 
 
"System One" je smešten u staklenu kocku visoku dva metra koja štiti kubite od buke i drugih fizičkih smetnji na koje uređaj može biti osetljiv.
 
Nemačka vlada najavila je prošlog meseca da do 2025. godine planira da uloži oko dve milijarde evra u istraživanje kvantne tehnologije.
  • Syracuse

    20.06.2021 02:31
    Do tada mi smo ekonomski tigar, GDP touching sky, a predsednikov brat obilazi izbore mesnih zajednica.
  • Jonny

    20.06.2021 00:48
    Je li podržava igrice na "full" režimu?
    Pitam za druga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija