Privreda

Dodik: Uspješna investiciona konferencija IRB

Dodik: Uspješna investiciona konferencija IRB
Foto: Srna | Dodik: Uspješna investiciona konferencija IRB

LAKTAŠI - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Prva investiciona konferencija koju je organizovala Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske bila uspješna, te da je Vlada Srpske spremna da implementira najvažnije zaključke sa ovog skupa kako bi se stimulisala privreda.

Dodik je rekao da je na konferenciji pokazana inovativnost, te da zakonske okvire treba uskladiti u smislu da se stimulišu investicije u Republici Srpskoj.

"Zaključci konferencije su dosta dobri i Vlada je spremna da ponudi novi okvir u smislu da ih podrži u svom domenu kako bi se stimulisala privreda", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Laktašima, nakon završetka Prve investicione konferencije pod nazivom "Mogućnosti i izazovi privrednog razvoja Republike Srpske".

On je zahvalio svim privrednicima u Srpskoj što uprkos pandemiji nisu odustali zbog čega će im vlast pomoći na realnim osnovama.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović ocijenila je da je konferencija bila uspješna, posebno zbog toga što su panelisti bili istaknuti privrednici.

Ona je navela da će zaključci sa konferencije pomoći Vladi Srpske kada bude radila program ekonomskih reformi.

Direktor IRB-a Dražen Vrhovac rekao je da su na konferenciji dobijeni kvalitetni prijedlozi koji će biti upućeni Vladi Srpske.

On je izrazio nadu da će zaključci biti usvojeni i da će pomoći razvoju privrede, uključujući povećanje investicija u Srpskoj.

U Laktašima je završena dvodnevna Prva investiciona konferencija u organizaciji IRB-a na kojoj su panelisti bili predstavnici ove banke, zvaničnici i funkcioneri Srpske, BiH i Srbije.

Republika Srpska ima značajne mogućnosti da se afirmiše kao poželjna destinacija za investiranje, a ključni pravci privrednog razvoja su u stimulisanju investicija u oblastima obnovljivih izvora energije, poljoprivrede, IT industrije i turizma, navodi se u zaključcima sa Prve investicione konferencije koju je organizovala Investiciono-razvojna banka (IRB) Srpske.

Među ključnim pravcima privrednog razvoja su i digitalizacija privređivanja i upravljanja, te kontinuirani razvoj ljudskih resursa i jačanje promocije investicionih potencijala Srpske, saopšteno je iz IRB-a Srpske.

"Dostizanju tog cilja doprinijeće veliki investicioni ciklus koji je najavila Vlada Srpske u sektorima energetike, poljoprivrede, turizma, te infrastrukture", navodi se u zaključcima sa konferencije "Mogućnosti i izazovi privrednog razvoja Republike Srpske".

U zaključcima se ističe da postoji potreba za daljim jačanjem domaćeg privrednog ambijenta kroz nastavak procesa digitalizacije uprave i digitalne transformacije privrede, afirmisanjem mreže podrške investitorima koji ulažu u domaću privredu, kao i jačanjem podrške domaćim preduzećima prilikom nastupa na izvoznim tržištima preko mreže predstavništva Republike Srpske u inostranstvu i diplomatsko-konzularne mreže

"Mreža predstavništava Republike Srpske treba biti angažovana i za promociju mogućnosti investiranja, distribuciju kataloga konkretnih projekata u Srpskoj, kao i upoznavanju sa prednostima poreskog sistema Srpske u odnosu na region", jedan je od zaključaka konferencije

Potrebno je podsticati dijasporu na povratak i ulaganja u Republiku Srpsku, te poslovno povezivanje sa domaćim preduzećima, kao i transfer novih znanja i tehnologija.

U zaključcima se navodi da postoji potreba i za podsticanjem ravnomjernog lokalnog razvoja jačanjem ljudskih kapaciteta i formiranjem revolving fonda

Što se tiče elektroenergetskog sektora, u zaključcima se ističe da je potrebna institucionalna podrška izgradnji energetskih potencijala na bazi obnovljivih izvora.

U poljoprivredi su neophodna veća ulaganja u modernizaciju i tehnološku opremljenost poljoprivredne proizvodnje, stimulisanje i podržavanje projekata navodnjavanja obradivih površina, te stavljanje u funkciju neiskorištenog obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Kada je riječ o informacionim tehnologijama, potrebno je podsticanje IT sektora da razvija sopstvena softverska rješenja s ciljem povećanja izvozne vrijednosti ovog sektora, kao i podržavanje visokotehnoloških startap preduzeća, isključivo baziranih na novim tehnologijama i znanju kroz procese klasterizacije i njihovo uvezivanje.

U sektoru razvoja ljudskih resursa neophodno je jačati saradnju privrede i obrazovnih institucija, te program stipendiranja učenika i studenata, posebno u oblasti tehničkih i inženjerskih nauka i njihovo povezivanje sa budućim poslodavcima.

U finansiranju privrednog razvoja potreban je dalji razvoj tržišta kapitala s ciljem privlačenja investicionih fondova, kombinovanje različitih finansijskih instrumenata u jedinstvenu finansijsku ponudu, kreditna podrška IRB-u Srpske u procesu povećanja stepena finalizacije domaće proizvodnje, kao i jačanje saradnje javnog i komercijalnog bankarskog sektora u finansiranju oblasti od posebnog razvojnog i nacionalnog interesa

Kada je riječ o finansiranju lokalnog razvoja, potrebno je veće angažovanje lokalnih zajednica na povlačenju bespovratnih sredstava iz evropskih fondova i od drugih donatorskih institucija, podrška lokalnim administracijama za pripremu konkretnih projekata angažovanjem projektantskih kuća, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske

Osim toga, potrebno je angažovanje lokalnih zajednica na privlačenju i realizaciji projekata individualnih investitora - domaćih i stranih, te formiranje revolving fonda s ciljem obezbjeđivanja sredstava sufinansiranja i prefinansiranja projekata kod međunarodnih donatora.

Kritični faktori i mogućnosti privrednog razvoja Republike Srpske leže u njenom dobrom geostrateškom položaju, blizini evropskog tržišta i mogućnostima da se kroz dalju poslovnu integraciju i povezivanje sa Srbijom omogući investitorima bescarinski pristup ruskom i evro-azijskim tržištima.

Osim toga, dostupnosti prirodnih resursa, posebno u području obnovljivih izvora energije, makroekonomskoj stabilnosti i stabilnosti finansijskog sektora.

"Međutim, ključni razvojni izazovi povezani su sa demografskim kretanjima, nedostatkom sveobuhvatne monetarne politike, političkim rizikom kao i neusklađenošću obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada iako su pomaci i na tom polju prisutni", navodi se u zaključcima.

Za postizanje ciljeva privrednog razvoja i potpunu transformaciju Republike Srpske u dinamičnu i otvorenu ekonomiju potreban je koordinisani napor i potpuna sinergija svih nosioca razvoja među kojima se, svojom ulogom, značajem i dosadašnjim rezultatima posebno izdvaja IRB.

"Neophodno je osigurati kontinuirano proaktivno djelovanje u odnosu na stvarna i potencijalan krizna stanja, kako bi se problemi pretvorili u izazove, a izazovi u konkretne razvojne prilike", navodi se u zaključcima.

IRB će, radi zajedničke izrade konkretnih mjera, u roku od 15 dana zaključke konferencije uputiti Vladi Republike Srpske na razmatranje.

Prvu investicionu konferenciju IRB-a, koja je ponudila sveobuhvatan uvid u mogućnosti i izazove privrednog razvoja Republike Srpske, uspješno su organizovali Irb i Vlada Srpske, u partnerstvu sa kompanijom "Prointer ITSS".

Konferencija je privukla pažnju velikog broja učesnika iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice i partnerskih institucija IRB-a iz regiona i šire, a teme kojima se bavila, pokazale su se izuzetno sadržajnim i aktuelnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije