Najnovije vesti
Premium
OBEĆANJA G7 SU ZAOSTALA Nude milijarde doza vakcina, ali po svom sebičnom rasporedu

OBEĆANJA G7 SU ZAOSTALA Nude milijarde doza vakcina, ali po svom sebičnom rasporedu

Kada će u svetu bti vakcinisano 80% svih odraslih kako bi se postigao imunitet krda protiv COVID-19? Odgovor većine ljudi je 2023. ili 2024. godine, što sugeriše duboki pesimizam u pogledu napretka vakcinacija van bogatog sveta. To je takođe razlog zašto su se na nedavnom samitu G7 obavezali da će tokom ove godine donirati milijardu doza siromašnim zemljama.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Angela Merkel i Džo Bajden na marginama samita G7 Foto: GUIDO BERGMANN/BPA / EPA;
Angela Merkel i Džo Bajden na marginama samita G7

Ali očaj je pogrešno osećanje, a čestitanje G7 je pogrešna reakcija. Ako se može održati trenutna dnevna stopa vakcinacija, svet može postići svoj cilj vakcinacije do januara 2022. Prvi korak ka efikasnoj akciji je ubeđivanje samog sebe da je problem rešiv. U tom cilju, Globalna komisija za post-pandemijsku politiku, nezavisna, nestranačka grupa od 34 mislilaca na visokom nivou iz celog sveta, napravila je proračun kako bi smislila globalno brojanje vakcina. Iznenađujuće, saznali smo da je izazov mnogo lakše organizovati nego što smo zamišljali i to po rasporedu mnogo bržem od onog koji su pretpostavile vlade G7.

Aritmetika je jednostavna, ali prvo morate da odlučite da li ćete Kinu, najmnogoljudniju zemlju sveta, smatrati inspiracijom ili izuzetkom. Prema časopisu "Naš svet u podacima", Kina sada čini 17-20 miliona od 33-36 miliona doza koje se svakodnevno daju širom sveta. Sa uključenom Kinom, odbrojavanje dostiže nulu za nešto više od 200 dana; bez Kine vreme se povećava na 370 dana. To je važna razlika, ali ona iznosi dostizanje cilja u julu 2022. godine, a ne u januaru. Čak i ako postane neophodan viši prag od 90%, zbog manje efikasnosti kineskih vakcina, još uvek smo blizu.

undefined
undefined

Pogledajmo brojeve. Svetska populacija iznosi 7,9 milijardi, od čega se procenjuje da je 5,85 milijardi odraslih (74%). Ako je cilj stopa imunizacije od 80%, za 4,7 milijardi su potrebne injekcije, što na režimu vakcine od dve doze znači 9,4 milijarde doza. Od 11. juna 2021. godine, „Naš svet u podacima“ izveštava da je u svetu već primenjeno više od 2,3 milijarde doza, a ostalo je nešto više od sedam milijardi doza. Podelite to sa dnevnom cifrom srednjeg nivoa (34 miliona) i dobićete otprilike 211 dana - januar 2022.

Da, sedam milijardi je vrlo velika brojka. Ali pogledajte šta se dešava: Kina svakodnevno daje 17-20 miliona doza; Indija administrira nešto više od tri miliona; pa čak i Afrika administrira skoro 900.000 - porast od 37% od početka meseca. Štaviše, ovi brojevi i dalje rastu u većini zemalja. Iako neće svaka zemlja sa srednjim dohotkom moći da dostigne kineski tempo, to bi bar trebalo da bude motivacioni cilj.

Do nedavno, glavno ograničenje i izvor frustracija bila je ograničena ponuda vakcina. Ali proizvodnja naglo raste, a globalna mesečna proizvodnja vakcina koje je odobrilo najmanje jedno glavno regulatorno telo povećala se sa 420 miliona doza u aprilu na 822 miliona doza u maju.

Dva kineska proizvođača vakcina, Sinovac i Sinopharm, činila su više od polovine ovog ukupnog broja (skoro utrostručena proizvodnja sa 164 miliona doza u aprilu na 454 miliona u maju). Izlaz doza vakcina Pfizer-BioNTech i Okford-AstraZeneca u Evropskoj uniji udvostručio se, sa 69 na 140 miliona, dok je broj doza Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson u Sjedinjenim Državama porastao sa 71 na 105 miliona . Jedini razočaravajući podaci o proizvodnji bili su u Indiji, gde je proizvodnja pala sa 76 miliona doza u aprilu na 62,6 miliona u maju.

Pročitajte još

U narednim mesecima ključni problem više neće biti nestašica snabdevanja, već finansijski i logistički izazovi, posebno u siromašnijim zemljama sa ograničenom infrastrukturom i zdravstvenom zaštitom. Te prepreke mogu se smanjiti ako bogate zemlje brže puštaju svoju proizvodnju da bi je drugi mogli kupovati i ako se obezbedi više bilateralnih i multilateralnih sredstava za podršku sistemima javnog zdravstva i kupovini vakcina.

Nemojte napraviti grešku: Kina će verovatno igrati veliku i možda vodeću ulogu u ovom procesu. Kao najveći svetski proizvođač COVID-19 vakcina (mada manje sofisticirane sorte od zapadnih), Kina će imunizovati sopstvenu populaciju do septembra ili negde oko nje, dajući joj obilne rezervne proizvodne kapacitete za opskrbu sveta (zajedno sa finansiranjem).

Zbog toga su zapadna obećanja u G7, dobrodošla takva kakva jesu, u stvarnosti pomalo zaostala. Zemlje G7 nude svoje milijarde doza po njima pogodnom rasporedu, podeljenom između kraja 2021. i 2022. godine, ali stvarna potražnja siromašnih i zemalja sa srednjim prihodima dolazi mnogo ranije od toga. To znači da se Kini pruža velika tržišna i diplomatska prilika da zakorači sa možda 500 miliona doza svakog meseca tokom poslednja četiri meseca 2021. godine.

Ako se to dogodi, iznenađujuće kratak vremenski okvir naznačen našim odbrojavanjem vakcinisanja može se zapravo dodatno skratiti. Ruralni delovi Afrike i nestabilni delovi Latinske Amerike suočiće se sa najvećim izazovima, ali oni se mogu prevazići uz pomoć vlada bogatih zemalja, uključujući kinesku, i velikih filantropskih fondacija. Kampanje masovnih vakcinacija u svetu u razvoju nisu ništa novo. Uspeh zavisi od velikodušnosti, političke volje i uverenja da je rešenje i neophodno i ostvarivo.

Sa novim varijantama koje se brzo pojavljuju i novim epidemijama na mestima za koja se činilo da virus imaju pod kontrolom, COVID-19 ostaje globalni problem. Do sada bismo morali znati da to zahteva globalno rešenje.

(Autor: Bil Emot, bivši glavni urednik časopisa The Economist, ko-direktor je Globalne komisije za postpandemijsku politiku. Ekskluzivno pravo za Blic Premium od Project Syndicate)