Komšić: Sada su veće šanse da EU upozori Hrvatsku da blokira BiH na evropskom putu 1Željko Komšić Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da su poruke šefa Delegacije za odnose Evropskog parlamenta sa BiH i Kosovom Romea Franca, o tome da Hrvatska ne bi trebalo, kao članica EU, da blokira BiH na njenom evropskom putu, sasvim novi momenat u odnosima EU i BiH, ali i novi momenat o ulozi Hrvatske u tom procesu.

„Konstatacija Franca ne govori samo da je to trenutno stanje stvari, već da je to, nažalost, jedan proces koji traje već duže vreme, o čemu sam uostalom pisao u non pejperu upućenom u Brisel pre par meseci“, rekao je Komšić.

Uslovno rečeno, dodao je, dobra stvar je što je to konačno prepoznato, zbog čega sada postoje veće šanse da Evropska unija zvaničnom Zagrebu „skrene pažnju na nedozvoljene aktivnosti u vezi Bosne i Hercegovine“.

Komšić je naveo da očekuje da Brisel snažnije podrži one politike u Bosni i Hercegovini koje žele da rade na sprovodjenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, preneo je sarajevski portal Kliks.

„S obzirom da je prepoznata činjenica da politike koje slede zvanični Zagreb (HDZ), ne samo da to ne žele, nego forsiraju prevazidjene etničke koncepte, poput tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, koncepte koji su pred telima EU i NATO-u u potpunosti odbačeni i označeni kao sredstvo političke destabilizacije Bosne i Hercegovine i regije“, ocenio je on.

Komšić je dalje kazao da su veoma značajne političke poruke o nužnosti približavanja Bosne i Hercegovine gradjanskom uredjenju, koje dolaze iz Evropskog parlamenta, pre svega od grupacije „Zelenih“.

„Mogao bih se potpuno složiti sa zastupnicima ‘Zelenih’, koji tvrde da Bosna i Hercegovina mora promeniti Ustav na osnovu gradjanskog uredjenja i dobiti novi Ustav koji se neće zasnivati na etničkim razlikama“, naglasio je hrvatski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, to su veoma jasni signali u kom pravcu treba da se vode razgovori oko ograničene izmene Ustava i Izbornog zakona BiH.

„Pre svega u pravcu provodjenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, u gradjanskom pravcu, a ne u etničkom, nekakvom odbačenom legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda“, naveo je Komšić.

Najjača hrvatska stranka u BiH, HDZ BiH, kao i predstavnici zvaničnog Zagreba iz HDZ-a, smatraju da Komšić nije legitimni predstavnik Hrvata u BiH, jer je na opštim izborima 2018. godine za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda pobedio zahvaljujući većinskim glasovima Bošnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari