Vesti

0

Novosti: U planu uvodjenje jedinstvenog obrazovnog broja za djake i studente

Autor: KP

Izvor: Beta

Novosti: U planu uvodjenje jedinstvenog obrazovnog broja za djake i studente

Izvor: pixabay.com

Pojedine škole u Srbiji već su učenicima podelile Jedinstveni obrazovni broj (JOB), a Vlada i Ministarstvo prosvete planiraju da do septembra uvedu Jedinstveni informacioni sistem prosvete (JISP) i JOB za svakog učenika i studenta, objavile su danas Novosti.rs


Nadležni očekuju da se na ovaj način prati razvoj od predškolca do diplomca, ali i svi podaci o prosvetarima i poslovanju škole.

"Dinamika unosa prati plan i očekuje se da će podaci biti u bazama do početka nove školske godine, a JISP i JOB će imati značajnu ulogu u unapredjenju obrazovnog sistema", rekli su u Ministarstvu prosvete.

U okviru JISP-a naći će se svi podaci o svim obrazovnim ustanovama u Srbiji, njihovim dozvolama za rad, akreditacijama, nastavnom kadru, kao i o svim djacima i studentima.

Država će, nakon dodeljivanja JOB-a učenicima i studentima, biti u mogućnosti da ih prati kroz čitavo školovanje, od predškolskog obrazovanja, pa do fakulteta.

Uvodjenjem ovog informacionog sistema i JOB-a za djake i studente sprečiće se veliki broj zloupotreba, a doći će se i do boljeg usmeravanja obrazovanja ka potrebama tržišta, pišu Novosti.
"Dostupnost takvih informacija će pomoći budućim učenicima i studentima da upišu škole i fakultete čije diplome su validne i priznate", naveli su nadležni.

JOB učenika i studenata ima 16 karaktera i zaštićen je od zloupotrebe podataka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR