Najnovije vesti
Vesti Politika
PROVOKACIJA IZ HRVATSKE Plenković pisao Kurtiju: "Cenimo napore da zaštite spomenike na Kosovu"

PROVOKACIJA IZ HRVATSKE Plenković pisao Kurtiju: "Cenimo napore da zaštite spomenike na Kosovu"

Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je u pismu premijeru privremenih prištinskih institucija da "visoko ceni napore" Prištine da se, kako je naveo, "zaštite važni spomenici na Kosovu koji su deo ovog bogatog kulturnog nasleđa".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20201012 tanjug edvard susak zagreb Di020468259 preview Foto: Edvard Susak / Tanjug
20201012 tanjug edvard susak zagreb Di020468259 preview

Kurti je primio odgovor Plenkovića na pismo koje je 20. maja uputio liderima 56 zemalja, uključujući i Srbiju, u kojem je izneo opredeljenje vlade u Prištini da institucionalno zaštiti kulturno nasleđe, posebno nasleđe manjinskih zajednica, kao što su pravoslavne crkve i manastiri.

Pročitajte još

Zahvalivši se na pismu, Plenković je, kako se navodi, rekao da se potpuno slaže da prema kulturnoj istoriji svake zemlje i kulturnoj baštini uvek treba postupati s dužnim poštovanjem, prenosi RTK.

- Visoko cenimo vaše napore da poštujete i zaštitite važne spomenike na Kosovu, koji su deo ovog bogatog kulturnog nasleđa - napisao je Plenković i dodao da će očuvanje živopisnih izraza heterogenog kulturnog nasleđa Kosova nesumnjivo pružiti dragoceni udeo globalnog kulturnog nasleđa.

Plenković je rekao i da je Hrvatska kao članica NATO-a i deo misije Kfora na Kosovu takođe posvećena očuvanju kulturnog nasleđa.