Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Karavan kreće sa juga: Gojas sa Mezengom napada "lažni" Gremio

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.06.21. | 23:15

Noćas startuje 5. kolo brazilske Serije B

Peto kolo brazilskog drugoligaškog karavana ovog puta kreće sa juga, tačnije iz Pelotasa, grada u saveznoj državi Rio Grande do Sul, gde se noćas (02.30) na stadionu Bento Freitas sastaju lokalni Gremio i Gojas, tim iz centralnog dela zemlje.

Domaći sastav u ovdašnjem fudbalskom svetu poznatiji je pod nazivom Brazil de Pelotas ili nadimkom Šavante, kako nosi ime drevnog plemena izrazito crvene kože i crne kose, dve boje koje su simbolično uzete kao zaštitni znak kluba. Ekipa koju predvodi trener Klaudio Tenkati od početka nove sezone u Seriji B još nije zabeležila pobedu. Tim se trenutno nalazi na 18. mestu sa dva osvojena boda, ostvarenih iz isto toliko remija. Prvi su zabeležili na debiju u meču bez golova sa Londrinom, potom su pretrpeli dva poraza od Rema i Vasko da Game, u drugom odnosno trećem kolu, dok su prethodnog vikenda u gostima protiv Konfijanse i pored ranog vođstva koje je bilo uzrok autogola centralnog beka domaćeg sastava Viktora Silinasa, na kraju su Rubionegrosi izvukli tek još jedan nerešen ishod.

Izabrane vesti

Za kormilom sastava iz Pelotasa na ovom susretu ponovo će se naći glavni strateg Klaudio Tenkati koji je odradio suspenziju od jednog meča. Inače, bila je to kazna koju je izrekao fudbalski savez posle njegovog isključenja na susretu sa Vaskom, te ga je tako u četvrtom kolu na gostovanju u Arakaju menjao pomoćnik Alesio Antunes.

02.30: (3,30) Pelotas (2,85) Gojas (2,35)

Međutim, trener domaćih će u noćašnjem duelu protiv Gojasa imati određene nedostatke u svom timu. Pre svega to je centralni bek Ikaro da Roča, kome je na prethodnom susretu sa Konfijansom u dva navrata pokazan žuti karton, a zatim put u svlačionicu, i to pre isteka prvog dela igre. Na njegovom mestu vrlo verovatno će se naći Everton Kardoso da Silva, igrač koji je potekao u redovima onog drugog, daleko poznatijeg Gremija iz susednog Porto Alegrea. Prva opcija u napadu Luiz Fernando ni ovoga puta neće se naći u sastavu zbog povrede mišića desne butine, pa će se u ulozi najisturenijeg naći Ramon Mašado, igrač koji je svoje iskustvo skupljao u nastupima za veliki broj klubova u rodnom Brazilu, ali i u nemačkom Regenzburgu.

Sa druge strane Gojas se nalazi u potpuno suprotnoj situaciji i raspoloženju. Ekipa koju predvodi Luis Karlos Pintado bez poraza je u dosadašnjem toku prvenstva u kome je uspela da sakupi osam bodova iz dve pobede i isto toliko remija, a trenutno se nalazi na deobi treće pozicije s Botafogom. Iako su Esmeraldijanci stacionirani pri samom vrhu tabele, od početka sezone doživeli rane eliminacije. Prvenstveno u Kupu Brazila kada je od njih bila bolja Boavista, inače član Serije D, a potom i u saveznom prvenstvu, gde su se jedva dokopali eliminacione faze, u kojoj su zaustavljeni već u prvoj rundi od lokalnog Atletiko Gojaniensea.

Razlog ovako loših rezultata, koji su se nadovezali na proteklu sezonu kada su ispali iz elitnog ranga, treba tražiti i u poslednjim susretima saveznog prvenstva, gde je Gojas praktično igrao bez trenera Agusta Sezara kome je uručen otkaz posle remija sa Gojanijenseom, tri kola pred kraj ligaškog dela takmičenja. Tek za revanš susret četvrtfinala protiv Zmajeva klub je uspeo da anagažuje sadašnjeg stratega, koji nije mogao da nadoknadi ubedljiv poraz od 3:0 u prvom meču. Ipak, to je bio poslednji poraz za Zelene, a Pintado je gotovo odmah po dolasku uspeo da pregrupiše redove i utegne ekipu pred sam start nove sezone u Seriji B.

Gojas će za noćašnje gostovanje u Pelotasu imati barem jednu promenu u sastavu. Napadač Dijego Fagundes je u prethodnom kolu protiv Regatasa (CRB) doživeo povredu mišića leve noge, te se umesto njega u startnoj postavi očekuje Dada Balmonte, dok će mu društvo pri ofanzivi praviti krilni napadači Luan Dias i Vinisijus Lopez. Ipak, sam špic napada i najistureniji igrač u formaciji biće Bruno Mezenga, nekadašnji napadač Crvene zvezde. Pored toga, vrlo verovatno i drugi susret zaredom propustiće mladi vezista Breno Rodrigez (20). On je bio u opticaju za meč sa Regatasom, ali je neposredno pre izlaska na teren imao nelagodnosti u predelu stomaka. Za upražnjeno mesto u veznom redu nameću se dva rešenja. Medison Arauho kome je Pintado ukazao poverenje u prošlom kolu, a kao još jedna od opcija pojavljuje se i Žulio Rezende.

Kroz istoriju ove dve ekipe odmeravale su snage u šest navrata, i svaki put bilo je to u sklopu Serije B. Možda pomalo neočekivano, ali u pređašnjim duelima dominacija je na strani tima iz Pelotasa, koji je ostvario četiri pobede, računajući i poslednji put kada su se sastali pre četiri godine u sezoni 2018. Tada su Rubionegrosi slavili minimalnim rezultatom i to kao gosti na stadionu Serinja. Ranijih gosdina, druga dva susreta na istom stadionu završena su nerešenim ishodom, što znači da Gojas nije uspeo u dosadašnjim okršajima da savlada tim iz Pelotasa, dok je kao gost bio poražen u sva tri navrata.

BRAZIL 2 - 5. KOLO

Subota

02.30: (3,30) Pelotas (2,85) Gojas (2,35)

21.30: (1,95) Avai (3,15) Remo (4,00)

21.30: (1,90) Vasko (3,30) CRB (4,00)

23.30: (2,20) Guarani (3,05) Ponte Preta (3,35)

23.55: (2,85) Operario PR (2,75) Kruzeiro (2,75)

23.55: (2,70) Vitorija (2,90) Bruske (2,75)

Nedelja

02.00: (2,50) Sampajo Korea (2,70) Konfijansa (3,20)

02.00: (2,75) Vila Nova (2,70) Koritiba (2,90)

21.00: (2,25) Nautiko (3,00) Botafogo (3,30)

Ponedeljak

01.30: (2,05) CSA (3,05) Londrina (3,80)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaBrazil 2PelotasGojas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara