Evropska unija postigla sporazum o ekonomskim sankcijama Belorusiji

Evropska unija postigla je sporazum o ekonomskim sankcijama Belorusiji.
Ove sankcije su odgovor na prisilno prizemljenje aviona Rajanera prošlog meseca u Minsk i hapšenja opozicionog aktiviste koji se nalazio u avionu, saopštila je austrijska vlada i EU diplomate.
 
Austrijsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da taj sporazum "šalje jasan i usmeren signal protiv neosnovanih represivnih akata beloruskog režima" a šef diplomatije Aleksander Šalenberg na Tviteru napisao da su sankcije "snažne i ciljane", prenosi Radio Slobodna Evropa.
 
Međutim, još nije jasno da li će EU lideri na samitu 22. juna odobriti mere koje su predložili stručnjaci koji su bili zaduženi za listu sankcija.
 
Ukoliko se vlade dogovore, sankcije bi uključivale zabranu novih zajmova, zabranu EU investitorima da trguju vrednosnim papirima ili kupuju kratkoročne obveznice Belorusije kao i zabranu EU bankama da pružaju usluge investiranja.
 
EU stručnjaci su se složili i oko pooštenog embarga na oružje i zabrane izvoza komunikacione opreme u Belorusiju koja se može koristiti za špijunažu.
 
Kao odgovor na preusmeravanje aviona Rajnaera i prisilno spuštanje koje se dogodilo na liniji između dve evropske prestolnice, EU je ranije reagovala blokadom beloruskih letova sa aerodroma i vazdušnog prostora EU. Evropski avionski regulator pozvao je i druge kompanije da izbegavaju beloruski vazdušni prostor.
 
Šef Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borel ranije je rekao članovima Parlamenta kako će EU najverovatnije usvojiti ekonomske sankcije protiv Belorusije.
 
Prinudno sletanje aviona u Minsk je usledilo zbog brutalnog gušenja protesta u Belorusiji protiv spornih rezultata predsedničkih izbora u avgustu prošle godine.
 
Izborne vlasti su saopštile da je na izborima pobedio dugogodišnji lider Aleksandar Lukašenko. No, Evropska unija, Sjedinjene Države i druge zemlje odbile su da priznaju službene rezultate i ne smatraju Lukašenka za legitimnog lidera zemlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet