Vulin evropskoj komesarki: Srbija neće biti parking za migrante 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Srbija neće biti „parking za migrante“, a za rešenje problema iregularnih migracija neophodno je da EU pronadje jedinstveno, zajedničko rešenje, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u razgovoru sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson.

Vulin, koji je danas sa Johanson obeležio početak zajedničkog rada pripadnika evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) i granične policije Srbije, na graničnom prelazu Dimitrovgrad ka Bugarskoj, rekao je da svaki migrant koji je zaustavljen na srpskoj granici jeste migrant manje u Beču ili Berlinu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Zaustavljajući ih zajedničkim radom Fronteksa i srpskih graničara, i na ovoj granici, oni neće biti u mogućnosti da ilegalno prelaze granicu, neće doći u Srbiju i produžiti svoj put ka Zapadnoj Evropi. Svaki kilogram heroina koji zaustavimo ovde je kilogram manje na našim ulicama, ali i na ulicama evropskih gradova. Svaki terorista koga pronadjemo na našim granicama je terorista manje na našim ulicama, ali i na ulicama evropskih gradova“, naveo je Vulin.

On je rekao da će, zahvaljujući pomoći Fronteksa, srpska policija moći da koristi i njihove kapacitete, ne samo kada je u pitanju borba protiv iregularnih migracija, već i borba protiv prekograničnog kriminala, šverca i drugih oblika kriminala karakterističnih za granične pojaseve.

„Sve što Evropa pomogne i uradi da granica Srbije bude sigurnija i jača, to će i stabilnost i mir u Evropi biti izvesniji i sigurniji. Živimo u istom svetu, imamo iste neprijatelje, moramo se protiv njih i boriti“, rekao je Vulin.

Johanson je navela da je Srbija pouzdan partner EU u oblasti iregularnih migracija i izrazila zadovoljstvo zbog dolaska pripadnika Fronteksa na granicu Srbije i Bugarske.

Ona je ukazala da je zajednički rad Fronteksa i srpske granične policije važan za sprečavanje medjunarodnog, prekograničnog i drugih vidova kriminala, kao i ilegalnih ulazaka.

„Zadovoljna sam i lično sam veoma srećna što sam danas ovde. Ilegalne migracije se odvijaju preko granice i zato je veoma važno da radimo zajedno na sprečavanju takvih ilegalnih aktivnosti. Ponosna sam na Fronteks, koji je Agencija od koje svi mnogo očekujemo i koja svakim danom sve više napreduje u svojim aktivnostima“, rekla je Johanson.

Navela je da je Evropska unija spremna da produbi svoju saradnju sa Srbijom u sprečavanju svih oblika kriminala i ilegalnih migracija.

Istakavši da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom i da se raduje njenom daljem unapređenju, Johanson je izrazila spremnost da se razmotre mogućnosti proširenja zajedničkih aktivnosti i na druge granične prelaze u Srbiji.

Predstavnik Fronteksa Zoltan Nađ rekao je da će pripadnici te Agencije zajedno sa kolegama iz Srbije raditi na sprečavanju svih vidova kriminala, krijumčarenja droga, sprečavanju nelegalnog ulaska u zemlju i drugih vidova prekograničnog kriminala.

„Naš glavni fokus biće sprečavanje krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija u zemlji“, kazao je Nađ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari