');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

SRPSKI TURISTI PREVARENI! Agencija Mouzenidis otkazala sve aranžmane pred put, putnici očajni: U šoku smo, ne znamo ŠTA DA RADIMO

Turistička agencija Mouzenidis Travel ostavila je grupu srpskih putnika na cedilu kada je pre dva dana iznenada mejlom otkazala sve uplaćene aranžmane koji su trebali da se realizuju za par dana. Agencija je bez objašnjenja zatvorila svoju poslovnicu u ulici Kneza Miloša 84 u Beogradu, a na telefone se niko se ne javlja ni u Beogradu ni u Atini.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Stajalište za turističke autobuse, putovanje Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija
Stajalište za turističke autobuse, putovanje

- Sve planove smo prilagodili tom putovanju, sin je otkazao turnir koji je treba da igra u tom periodu, samo da bismo putovali porodično zajedno, kako smo već planirali pre korone - priča nam Aleksandar iz Subotice.

Foto: Aleksandar iz Subotice / Ustupljene fotografije

On nije jedini, kako saznajemo mnogi putnici svoja putovanja preko ove agencije rezervisali su još pre tri godine, pa zbog pandemije korona virusa, vaučeri su ostali na čekanju i ove godine je trebalo da ih iskoriste.

Foto: shutterstock

Kako nam kaže Aleksandar, redovno sa porodicom putuje u Grčku i nikada nije ima nikakvih problema. Kada su zbog pandemije otkazani aranžmani, prihvatio je ponudu da zameni vaučer i da porodicu vodi na more kada se stvore uslovi. I konačno kada se epidemiološka situacija zaista stabilizovala, i kada su su sve isplanirali, samo pet dana pred put dobili su poruku od agencije koja je posrednik, da agencija Mouzenidis Travel otkazuje sva putovanja bez nekog realnog objašnjenja.

Foto: Aleksandar iz Subotice / Ustupljene fotografije

- Mi smo u šoku, ne znamo šta da radimo. Agencija u Subotici nam je ovo javila, a mi smo probali da zovemo agenciju u Atini, međutim niko se ne javlja. Ne znamo šta da radimo i kome da se obratimo. Zvali smo hotel u Grčkoj u koji smo trebali da odsednemo, međutim oni su nam rekli da je ta Agencija bankrotirala i da oni nemaju ništa sa tim. Sada ne znamo ni koga da zovemo ni kome da se žalimo - priča nam Aleksandar.

Društvene mreže šire vest da je Agencija Mouzenidis Travel "propala"

Vest o bankrotu ove Turističke agencije brzo se pročula, a vesti su stigle i od naših građana koji žive i rade u Grčkoj.

Kako su saznali za ovo, odmah su podelili na svojim profilima po društvenim mrežama, ne bi li tako pomogli onima koji su u neverici šta se zapravo dogodilo.

Foto: Facebook / screenshot

Kako Euronews Srbija nezvanično pisao još jednoj partnerskoj agenciji iz Beograda je iz glavne centrale Mouzenidisa u Solunu poslat dopis da otkaže određeni deo aranžmana od 18. do 26. juna jer "neće biti u prilici da ih ispune", kao i da će postojati "mogućnost prebacivanja putnika na aranžmane za Eviju i Hanioti". Jedan deo putnika koji putuje sopstvenim prevozom biće u mogućnosti da iskoristi aranžman u pojedinim smeštajnim jedinicama.

Kako se na poziv u Beogradu niko ne javlja probali smo da stupimo u kontakt sa Turističkom agencijom Mouzenidis u Atini, međutim oni nisu želeli da govore dok je glavna ekspozitura agencije u Solunu je nedostupna.

Putnici počeli da se javljaju turističkoj inspekciji

Iz Sektora turističke inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbija kažu da im se juče obratila direktorka Mouzenidis Travela za Srbiju i obavestila ih o dopisu koji su primili prethodnog dana iz Soluna.

- Mi smo uradili ono što je do nas - agencija ima licencu, garanciju putovanja, registrovana je u APR. Naše je da uputimo putnike na prava koja su njima zakonom propisana, odnosno da je turistička agencija koja je organizator putovanja dužna da u roku od 15 dana izvrši povraćaj novca putnicima koji ne žele zamensko putovanje - rekli su iz ove Agencije za Euronews.

Ukoliko putnici ne budu obeštećeni u datom roku, onda agenciju mogu prijaviti turističkoj inspekciji.

- Putnici su danas već počeli da se javljaju, ali u slučaju da ne budu obeštećeni tada mi postupamo u skladu sa zakonom, odnosno donosimo rešenje o privremenoj zabrani rada, oduzimanju licence i podnosimo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka - rekli su iz Ministarstva.

Pročitajte još

Aranžmani otikazani i u drugim zemljama

Inače, agencija Mouzenidis Travel koja posluje u Rusiji takođe je putnike obavestila o privremenoj obustavi turističkih usluga u Grčkoj.

- Zbog produženih mera na istočnoevropskom tržištu duže od godinu dana i operativnih i tehničkih mogućnosti, Mouzenidis Travel Greece, privremeno od 18.6. do 26.6. suspenduje aranžmane za Grčku - navodi se u dopisu koji je poslat Rusiji, a prenosi tourdom.ru.

Nezvanično se navodi i da je privremeni prekid u radu kompanije obrazložen pregovorima koje rukovodstvo agencije vodi sa grčkom vladom od koje očekuju finansijsku pomoć.

Kako piše grčki portal Anatolh, turoperator i avio kompanija Ellinair imaju problema zbog ograničenja letova za Rusiju, a upravo je to tržište s kog Mouzenidis privlači najviše turista.

Ruski mediji pak, izveštavaju da Mouzenidis Travel obećava da će nastaviti s pružanjem usluga nakon 26. juna.

Oglasio se i direktor agencije Mouzenidis u Ukrajini Albert Ovanesov koji je objasnio da će turisti koji su već na letovanju biti vraćeni kući u predviđeno vreme, dok će se rezervacije prijava za druge datume pre 1. septembra vršiti putem interneta.

- Ne postoje tačne informacije o realizaciji aranžmana nakon 26. juna. Obaveštavaćemo vas - dodao je Ovanesov, a prenosi ukrajinski portal biz.liga.net.

Ista situacija dogodila se i u Rumuniji, gde je takođe stigao dopis iz Soluna da se otkažu sva putovanja u periodu od 18. do 26. juna.

Očigledno da je teška finansijska situacija, zajedno sa ograničenjima zbog pandemije koronavirusa, pogoršana i smrću vlasnika Borisa Muzenidisa koji je preminuo preminuo 27. marta ove godine.

Vlasnik agencije preminuo pre dva i po meseca

Boris Muzenidis, turistički biznismen i predsednik grupe Mouzenidis Travel, preminuo je 27. marta ove godine u Moskvi od posledica koronavirusa. U Moskvu je doputovao dve nedelje pre toga na Međunarodnu turističku izložbu MITT.

Sedište kompanije Mouzenidis je u Solunu, a korporaciju čine Mouzenidis Travel, avio kompanija Ellinair, građevinska kompanija i nekretnine Grekodom Development i kompanija za vazdušni i drumski transport CargoService & Representations.

Turoperator Mouzenidis Travel osnovan je 1995. godine. Na teritoriji Grčke posluje u 14 kancelarija, a regionalna mreža obuhvata poslovnice u gradovima Rusije, Ukrajine, Belorusije, Moldavije, Kazahstana, Rumunije, Srbije, Letonije, Bugarske, Gruzije, Poljske, Mađarske, Jermenije, Azerbejdžana i Kipra.