Konačno: Šta stvarno piše u dokumentima koji se odnose na KiM?

Kumanovski sporazum iz juna 1999. nije bio kapitulacija, bez obzira na različita tumačenja.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.06.2021.

18:08

Konačno: Šta stvarno piše u dokumentima koji se odnose na KiM?
Depositphotos/dk_photos

To je izjavio tadašnji pomoćnik ministra spoljnih poslova i jedan od pisaca dokumenta Nebojša Vujović na okruglom stolu "Da li je Kumanovski sporazum pobeda, nerešeno (primirje) ili vojna kapitulacija".

Vojnotehnički sporazum bio je jedino moguće i izvodljivo rešenje, rekao je Vujović na skupu i naglasio da on nije tumač tog dokumenta, nego njegov pisac u izvornom obliku, bez aneksa, te da svako ko misli da je to kapitulacija "treba da uzme Platona u ruke".

Papir je kako je rekao poslao u Savet bezbednosti UN, uključujuci i poslednji član koji se tiče povratka više stotina policajaca, carinika, fitpatologa i ostalih službenika na Kosovo.

Prema njegovim rečima, u prvom članu Kumanovskog sporazuma sadržana je "tapija" da je Kosovo integralni deo SRJ. Dodao je da je Vojska Jugoslavije napustila KiM neporažena, izašlo je na desetine hiljada vojnika, tenkova, transportera, topova, minobacača ...

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da je vrlo teško Kumanovski sporazum nazvati kapitulacijom, jer sa Rezolucijom 1244 čini celinu, koja je doprinela izgradnji mira.

Kako kaže o Sporazumu se malo zna u javnosti jer su u doba poptisivanja obe strane gledale da sačuvaju komunikaciju.

"U svom prvom članu otvara postor za Rezoluciju 12 44, to je sporazum između Kfora - vojnih snaga UN i Srbije i ne može se manjati, u SB UN samo saglašnocscu te dve strane, a u međuvremenu ulogu Kfora je preuzeo NATO", rekao je Janjić i dodao da nas sporazum vezuje za NATO što su poličari izbegavali da kažu.

"Kraj rata, kapitulacija ili mir, zajednički stav je da je početak uspostavljanja mira, a da je samo u paketu sa Rezolucijom 12 44 klasinčni mirovni sporauzm. Bez 12 44 ne možemo govoriti o uspostavljenom mira već o prekudu u neprijateljstva", rekao je Janjić i ocenio - to što bi ga neko nazvao kapitulacijom ili nekapitulacijom, rezultat je kampanje koja je je vođena.

Asistent FPN Stefan Surlić rekao je da postoje sporenja, srpska albanska i međunarodni akteri se pozivaju na Kumanovski sporazum, Rezoluciju 12 44, Maritja Athisarija tumačeći ih potuno različito.

"Važno je da imamo stručne naučne skupove koji bi doprineli razjašnjavanju onoga što piše u dokumentima. To nije samo pravno već i političko čitanje, jer je upravo političko tumačenje ono koje će na kraju odrediti kakvu sudbinu ti dokumenti koji se pre svega tiču statusa imaju po finalno rešenje i trajni dogovor srpske i albanske strane", rekao je Surilć

Na skupu čiji je moderator bio Zoran Ostojić govrio je i i profesor FPN Dragan Ðukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: