Izbori u Crnoj Gori nisu opcija zbog ravnoteže straha 1Andrija Mandić Foto: EPA/BORIS PEJOVIĆ

Crnogorski parlament izglasao je u četvrtak Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i, na istoj sednici, smenio ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića na predlog premijera Zdravka Krivokapića i uz podršku opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Podsećamo, Krivokapić je razrešenje Leposavića tražio pošto je ministar u martu u parlamentu, odgovarajući na pitanja zastupnika opozicije, rekao da je “spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid kada se to nedvosmisleno utvrdi”.

Zbog usvajanja rezolucije je Demokratski front, koji ima 27 poslanika, najavio bojkot crnogorske skupštine, zatražio smenu premijera, „resetovanje odnosa“, i u krajnjem slučaju nove izbore.

Takođe, DF se izvinio „Srbiji i srpskom rodu“ zbog usvajanje rezolucije, jer ona, kako je rekao Andrija Mandić, jedan od lidera DF, „ide na štetu srpskog naroda i Republike Srpske“.

Kazao je da „pored krize Vlade sada imamo i krizu parlamenta“ i pozvao sve koalicione partnere „da resetujemo odnose, napravimo nove dogovore, formiramo novu vladu, ali ako ne budemo to mogli da učinimo, onda ćemo uz pomoć prelazne vlade organizovati nove izbore“.

Dragiša Janjušević, programski direktor Centra za političku edukaciju, ocenjuje za Danas da će pre doći do rekonstrukcije vlade nego do novih izbora.

„DF ne može smijeniti Krivokapića bez podrške 41 poslanika“, s tim što, kako ukazuje, „pitanje povjerenja vladi DF ne smije da se usudi da pokrene jer bi tu izašao ‘sa DPS-om na čistinu’ „.

Verovatno je, dodaje, da bi samo oni glasali za nepoverenje vladi, tako da se DF ne usuđuje da to pokrene jer nema podršku ni Demokrata ni URA.

DF nema podršku ni za rekonstrukciju vlade odnosno promenu kompletne vlade, kaže Janjušević.

„DF želi da dovede Krivokapića u situaciju da podnese ostavku, što on neće. To se pokazalo sa Temeljnim ugovorom (sa SPC) i dolaskom Krivokapića u Beograd kao i sa smjenom ministra Leposavića“.

To su, smatra Janjušević, bile „dvije ključne tačke gdje je DF pokušao da natjera Krivokapića da podnese ostavku.

Od toga nema ništa. Krivokapić sa svoje strane njih tjera da oni pokrenu pitanje povjerenje vladi, a oni to ne smiju. Niko se ne usuđuje na taj čin“.

Krivokapić zagovara opciju rekonstrukcije vlade na ekspertskom nivou, ukazuje Janjušević, i dodaje da je jedna od hipoteza koja mu se, kaže, čini najbližom da se postigne kompromis oko „neke političke-ekspertske vlade, gdje bi se uključile još i manjine“.

DF se ne usuđuje, navodi, da ide na izbore „sve dok ne bi Krivokapić definitivno odlučio da pravi partiju. Mislim da bi se tada odlučili da idu na izbore jer bi to bio direktan udar na njihovo biračko tijelo“.

Eventualni novi izbori, procenjuje naš sagovornik, ne bi se mogli održati pre jeseni, a onda posle njih vrlo su blizu lokalni izbori u Podgorici i još 12 opština, a 2023. je takođe izborna godina kada su predsednički izbori.

Predrag Zečević, vlasnik portala bizniscg.me, navodi za Danas da vladu trenutno ne podržava DF, što kako kaže znači da je na klimavim nogama.

„Da li će Vlada pasti – neće. Naime, biračko tijelo ne bi oprostilo bilo kom pozicionom političkom subjektu nove izbore u kome bi se mogao naslutiti veliki povratak DPS-a. Zbog toga Front neće pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja Vladi. Svi su zaboravili da, ukoliko želi da se promijeni premijer, što je želja Fronta, mandatara za sastav nove Vlade treba tražiti od predsjednika Đukanovića. Što je nemoguća misija“, ističe Zečević.

Dodaje da je rekonstrukcija realna opcija.

„Očekujem da mjesto ministra pravde pripadne Momu Koprivici, potpredsjedniku Demokrata, što će učvrstiti Vladu i natjerati je za kohabitaciju sa Frontom“.

DF je, podseća Zečević, formalni pobednik izbora i morao bi, smatra, dobiti više mesta po dubini.

„Zbog ravnoteže straha neće biti novih izbora. Vuk sit i ovce na broju“, ističe Zečević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari