Beograd Magazin

Dobili smo prinovu! Izlegao se prvi pingvin sa beogradskom adresom

beba-pingvin-petko

Prva beba pingvina koja je potekla iz Beogradskog zoo vrta uživa u letu, a kako se mališan izlegao na Veliki petak, čim veterinari uspeju da mu odrede pol, dobiće ime Petko ili Petka.

O podmlatku u pingvinskom jatu brine veterinar dr Jožef Ezveđ koji je ostvario dečački san da se bavi divljim životinjama, a sada je dobio priliku da se brine i o ovom nesvakidašnjem mladunčetu. Kako objašnjava, pol malog pingvina još uvek nećemo saznati.

– Neophodno je da se uzme malo krvi ili perje kako bi se uradila DNK analiza i onda ćemo biti sigurni da li je u pitanju dečak ili devojčica. Ipak, sa tim ćemo sačekati jer ne želimo bebu da maltretiramo – kaže za 24sedam veterinar Jožef Ezveđ.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели JELENA JEZDIMIROVIĆ (@jezdimirovic_jelena)

Ime je već spremno – ako bude dečak biće Petko, a ako se ispostavi da je mladunče ženskog pola biće Petka.

– Sa tri meseca bebica postaje samostalna i može sama da jede. Sada je još uvek hrane roditelji. Kad nahranimo roditelje, oni progutaju hranu, vare je sat vremena u stomaku i polusvarenu ribu vraćaju u usta, a onda beba jede direktno iz njihovih usta jer još uvek nema razvijen digestivni sistem pripremljen za varenje – objašnjava veterinar.

Veterinar Jozef kaže da bi ljudi trebalo da slede primer pingvina kao roditelja.

– Od onog trenutka kada ženka snese jaje, tokom perioda inkubacije, mužjak i ženka naizmenično leže na jajetu. Sedam ili deset dana ženka, pa onda mužjak. Onda ženka može malo da odahne, da ode da se kupa, provodi. Za to vreme mužjak disciplinovano sedi i čuva jaje. Kad se pile izlegne, zajedno hrane bebu. Jako su odani, čuvaju je od ostalih ptica, vrana, svraka koje naleću ali isto tako i od drugih pingvina.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели JELENA JEZDIMIROVIĆ (@jezdimirovic_jelena)

Beogradski zoološki vrt trenutno ima jato od 16 pingvina i za njih je sve ovo novo jer i oni prvi put vide mladunče, prenosi DDL.

– Gledaju na njega kao na ružno pače. Čim beba izađe iz pećine, roditelji su pored njega – priča veterinar.

Pingvini su stigli u beogradski Zoo vrt pre dve godine. Pingvin tata Mane je iz severne Afrike, a mama Zone je stigla iz Švajcarske.

Beba pingvin pripada grupi Humboldtovih pingvina koji potiču iz Južne Amerike. Ovi pingvini stvaraju svoj dom na peščanim plažama i stenovitim obalama i uglavnom žive između 20 i 25 godina. Nažalost, to je vrsta kojoj preti izumiranje.

Nestvarni prizori kod Šida, beli orao mišar prvi put snimljen u Srbiji

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

838 Shares
838 Shares
Share via
Copy link