Potvrđeno: Gutereš šef Ujedinjenih nacija

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) izabrala je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za drugi petogodišnji mandat, javile su agencije.

Izvor: B92

Petak, 18.06.2021.

16:35

Potvrđeno: Gutereš šef Ujedinjenih nacija
Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Gutreš će biti vodeći svetski diplomata još pet godina, počev od 1. januara.

Petnaest članova Saveta bezbednosti usvojilo je ranije ovog meseca kratku rezoluciju aklamacijom i odobrilo saopštenje kojim je podržalo Gutereša - jedinog kandidata. Njegov reizbor za šefa UN danas je potvrđen glasanjem Generalne skupštine.

Gutereš je tada rekao da je odluka Saveta bezbednosti velika čast i da bi "bio duboko zahvalan kada bi mi Generalna skupština poverila odgovornosti i tokom drugog mandata".

Bivšeg portugalskog premijera i šefa agencije UN za izbeglice (UNHCR) Generalna skupština je izabrala na dužnosti generalnog sekretara UN, u trci za taj položaj u oktobru 2016, u kojoj je u početku bilo 13 kandidata - sedam žena i šest muškaraca.

Gutereš je nasledio Ban Ki-muna, a na dužnost je stupio 1. januara 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: