Istraživanje: Osam privrednih oblasti koje imaju najveći potencijal za uspeh u Srbiji

U Srbiji poslovi u osam privrednih oblasti imaju najveće potencijale za uspeh, rezultati su novog istraživanja.
Istraživanje: Osam privrednih oblasti koje imaju najveći potencijal za uspeh u Srbiji
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovo istraživanje radili su Centar za razvoj tehnološkog preuzetništva i inovacija (ICT HUB) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta "Srbija inovira".
 
Te oblasti su veštačka inteligencija, "blockchain" tehnologija, visokotehnološka poljoprivredna proizvodnja, industrija video igara, rešenja za pametna okruženja, eko-pametni energetski izvori, napredni materijali i napredni procesi proizvodnje i biotehnologija.
 
ICT Hub i USAID predstavili su projekat "Srbija inovira" predstavnicima privrede, startap i akademske zajednice, sa ciljem da zajedno rade na stvaranju povoljnog okruženja za inovacije u Srbiji.
Kako je saopšteno, aktivnosti projekta "Srbija inovira" trajaće četiri i po godine, a u okviru njega radiće se na kreiranju okruženja koje je pogodno za inovacije čime će se ubrzati razvoj, uvođenje i skaliranje novih ekonomskih modela.
 
Vršilac dužnosti direktora misije USAID u Srbiji Šenli Pinčoti istakla je da je Srbiji potrebno češće zajedničko angažovanje inovativnih startapova i tradicionalne privrede.
 
Generalni direktor ICT Hub-a Kosta Andrić rekao je da sve više kompanija, čak i malih i srednjih preduzeća, prepoznaje važnost inovacija, pa počinju da sarađuju, razvijaju digitalne strategije i podstiču preduzetništvo.
 
"Imamo i velike zakonodavne promene kojima se pruža podrška inovacijama i uslugama e-trgovine u Srbiji. Ono što nam sada treba je hrabra i konkretna strategija, zasnovana na globalno dokazanim konceptima i specifičnim potencijalima koje znamo da imamo", istakao je Andrić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija